Bezáratták a belgyógyászat egy részét

Fontos mérföldkőhöz érkezett a komáromi kórház belgyógyászata, mivel az illetékes szervek bezárattak néhány belgyógyászathoz tartozó egységet. A kifogásolt problémák nem újkeletűek, már a kórház vezetése is hosszabb ideje dolgozik a megoldáson. Az biztos, hogy hamarosan az egész osztályt más épületbe költöztetik.

Az egészségügyi felügyeletet ellátó hivatal október elején problémákat talált a komáromi kórház belgyógyászatán. A legtöbb kifogásolni való az ötszintes épület földszintjén akadt, a nem megfelelő fényviszonyok, mellékhelyiségek, beázások és furcsa foltok miatt a földszinten található 4 helyiséget bezáratták. Az ott található belgyógyászati sürgősségi rendelő korábban a folyosó egyik oldaláról a másikra költözött, most azonban az első emeletre helyezték át, az ott található, fekvő betegeknek fenntartott közösségi helyiségbe. A költözés miatt néhány más tevékenységet is átszerveztek az épületben. A bezárásos megoldás időszakos, a helyzet azonban kritikus, a kórház fenntartójának és az épület tulajdonosának, a megyei önkormányzatnak gyorsan valamilyen megoldást kell találni.

A helyzet olyan kritikussá vált, hogy kis javításokkal a probléma nem orvosolható. „Mi már tavaly áprilisban jelentettük a tulajdonosnak, hogy komoly gondok adódhatnak” – mondta Dudás Viktor, a kórházat működtető ForLife vezetője. A probléma gyökere, hogy egy 40 éves épületről van szó, ami elhasználódott és javításokra szorul. Kiemelt problémát jelent a kanalizációs rendszer, mely a hibásodás miatt szivárog, a falakon látszik is az eredménye. Ugyancsak gond van a tetővel, de szinte minden téren szükséges volna a felújítás. A helyszínen járt már Ľubomír Ševčík megyei tisztiorvos, a megye illetékesei is tudnak a kritikus helyzetről.

DSC_0014

Az ügy hátteréhez tartozik, hogy a belgyógyászat épületét három szakaszban tervezik felújítani. A megyei testület az év elején már jóváhagyott 250 ezer eurót, elsősorban a csatornarendszer javítására. Ez az összeg azonban nem érkezett meg, mivel a megyei hivatal nem írta ki a közbeszerzést. Július 21-i számunkban részletesen foglalkoztunk a belgyógyászat átalakulásával, Oľga Prekopová megyei szóvivő akkor azt nyilatkozta a Deltának, hogy a közbeszerzés augusztus folyamán kerül kiírásra és az átépítést nyolc hónapos idősávban tervezik. A közbeszerzéssel viszont azóta sem léptek előre, a mostani jelzések alapján a 250 ezer eurót már a jövő évi költségvetésbe szeretnék átcsoportosítani, amikor elméletileg további 400 ezret kaphat a kórház a felújítás második szakaszára.

A kialakult helyzet viszont gyors megoldást kíván. Közös egyeztetés után a legvalószínűbbnek az látszik, hogy a belgyógyászat egy másik épületbe kerülne át, előreláthatólag a korábbi tüdőosztály (később neurológia épületébe), amit furcsa módon éppen kivonni szerettek volna a forgalomból (néhány szint már nem is üzemelt), most azonban ez kínálhat megoldást. A belgyógyászat átköltözése nem egyszerű feladat, hiszem a feltételek megteremtése is 130-150 ezer eurós terhet jelent majd a kórház üzemeltetőjének. A régi tüdőosztály épületének tetejét már korábban rendbe rakták, ezért ott már nem fenyeget a beázás.

Belgyogy3

Ki fedezi a számlát?

Az épületek tulajdonosa, a megyei önkormányzat és a működtető ForLife n.o. között folyamatos vita tárgya, hogy kinek kéne állni a felújítások költségeit. A megye a ForLife-ra tolná át a költségeket, azonban a kórház vezetése a bérleti szerződés szövegére utal, amely egyértelműen fogalmaz: a mindennapi kisebb javítások a bérlőt terheli, de a nagyobb beavatkozások esetén (a bérlő jelzése alapján) a tulajdonosnak, a megyének kéne vállalni a kiadásokat. Dudás Viktor igazgató arra mutat rá, ha a jövő évben meg is érkezik a megyétől a 650 ezer eurós felújítási összeg, még akkor is közel 200 ezres kiadást kell magára vállalnia a ForLife-nak, ami az átszervezéssel jár.

Információink szerint a ForLife és a mögötte álló tőkeerős, Közép-Európában meghatározóan jelenlévő Agel rt. nyitott olyan megoldásokra is, hogy nagyobb terhet vállalna át a felújításokból, ebben az esetben azonban a bérleti szerződés megnyitását szorgalmazza. A szerződésük még hat évig érvényes, ennyi időre számukra nem ésszerű nagyobb összeget befektetni. Amennyiben a bérlet egy hosszabb időszakra szólna, úgy az Agel is ehhez igazítja a terveit. A hosszú távú tervezést részükről az is alátámasztja, hogy több hatás- és építészeti tanulmányt is készíttettek már, miként lehetne megvalósítani a komáromi kórházi ellátás modernizációját 2-3 évtizedes átfutásban. Ezt lépcsőzetesen valósítanák meg, amelyben a modern diagnosztika és orvoslás logikai sorrendjéhez igazítva vonnák össze a tevékenységeket egy teljesen új épületrendszerben. A szerződésük meghosszabbítása azonban egyelőre nem került napirendre, a megye más megoldásokban gondolkodik.

Belgyogy

Az orvosok szerint fennáll a leépülés veszélye

A kialakult helyzettel kapcsolatosan megkérdeztünk orvosokat is, akik névtelenül annyit mondtak, hogy a belgyógyászaton kialakult helyzetért nem a ForLife-ot tartják elsősorban felelősnek, és azt is hozzáteszik, eddig egyértelműen ez a bérlő tett a legtöbbet a kórházért, amit a felújítások listája is alátámaszt. Megjegyzik viszont, hogy a felújítás miatt szükséges költöztetés kapcsán aggodalmaik vannak. Meglátásuk szerint ezzel az ágyak száma csökkenhet az „új“ helyen, ami nem csak az ellátás színvonalát érintheti, de az alkalmazottak létszámát is egyben, továbbá a kórház biztosítói kvótái is csökkenhetnek. Ha pedig ezek egyszer csökkennek, akkor már szinte lehetetlen lesz visszakapaszkodni, az a belgyógyászat leépülését jelenetheti – vélik az orvosok. Meglátásuk szerint ezzel a betegek járnának rosszul, a szűkös keret miatt előfordulhat, hogy megfigyelés helyett több pácienst küldenek haza, de megágyazhat a korrupciónak is, amikor valakinek lesz hely, valaki meg kimarad.

Dudás Viktor szerint erre nem kerülhet sor, mivel a kórház számára kiemelten fontos, hogy megmaradjon a kapacitás, ami biztosítási források lehívását is jelenti. Az igazgató szerint az ágyszám jelentős csökkenésével sem kell számolni, a jelenlegi ágykihasználtsághoz igazítják az új helyet is. Az orvosok 30 ágyat emlegetnek, Dudás Viktor azt hangsúlyozza, hogy 56 ágy várja majd a betegeket az ideiglenes belgyógyászaton. „A betegeket ugyanolyan komforttal szeretnénk fogadni, a gyógyító személyzet kényelméből lehet , hogy el kell vennünk valamit. Terveink szerint az átmeneti osztályon is 20 százalékos rezervával alakítjuk ki az ágyak számát. A betegellátás színvonalát garantáljuk“- mondja Dudás.

Az elképzelések szerint 2-3 hónapon belül megoldják az átmeneti hely rendbehozását, akkor költözhetne a belgyógyászat, addig a mostani helyzet maradna. A költözés után egy-másfél évig tarthat, míg a belgyógyászat mostani épületét átépítenék, ezután az osztály visszaköltözhetne. A tervek megvalósításában sokat számít a megye hozzáállása is, amely nem volt mindig segítőkész, azonban a kialakult kritikus helyzet hatására talán némi változásban lehet reménykedni.

Dudás hozzáteszi, számukra fontos a kórház, és egy folyamatosan fejlődő szolgáltatásban gondolkodnak. Nemrégiben felújították és digitalizálták a röntgenrendszert 80 ezer euróért, október végén pedig átadják a környék egyik legmodernebb mammográfját, amely 150 ezer eurós befektetéssel jár.

Keszegh Béla

 

(Cikkünk a Delta október 20-i számában jelent meg)

Top