Bevált a lekanyaradó sáv a Komenský utcában?KOMÁROM. Egy hónapja már használhatják a komáromiak a Komenský utcában kiépített jobbra kanyaradó sávot, illetve tesztüzemmódban működik az új forgalomirányító fényjelzés is. Egyértelműen csökkent az utcára nehezedő nyomás, néhány lakossági panaszt azonban még orvosolhatnak a közeljövőben.

lekanarado

Egy kisebb lakossági felmérést végeztünk azzal kapcsolatban, ki mennyire elégedett a Komenský utca és a Rákóczi utca kereszteződésének újratervezett irányításával. Az autósok nagy többsége egyértelműen pozitív hatásról számolt be, a lekanyaradó sávnak köszönhetően ma már nem alakulnak ki olyan nagy dugók reggeli és délutáni csúcsidőben. Jelenleg már az itteni iskolába gyermeküket autóval szállító szülők okoznak nagyobb fennakadást – ez a probléma még megoldásra vár, például plusz parkolóhelyek, vagy éppen leállósáv kialakításával, így remélhetőleg csökken azon autósok száma, akik nem húzódnak le kocsijukkal az úttestről, amikor gyermeküket kiteszik az iskolánál. Ugyanakkor néhányan észrevételezték, hogy a Komenský utcából érkező, egyenesen, illetve balra kanyarodni szándékozó autók esetében túl rövid ideig tart a zöld jelzés, kevés kocsi jut át – és emiatt is időről időre előfordul, hogy ebben a sávban feltorlódnak az autók annyira, hogy a jobbra kanyaradó sávba letérni szándékozóknak is várniuk kell.

A legtöbb panasz azonban a gyalogosoktól érkezett, mégpedig azért, mert túl rövidnek tartják a zöld jelzést. Mint arra Keszegh Béla alpolgármester felhívta a figyelmet, új rendszerű szemafort telepítettek a kereszteződésbe, ahol – mint a volt Priornál lévő kereszteződésnél – egy gomb megnyomásával a gyalogosnak kell jeleznie átkelési szándékát. „A zöld jelzés időtartama ahhoz van igazítva, amíg a gyalogosok az átkelőre léphetnek. Ezzel összhangban, bizonyos türelmi idő után indul az autós forgalom, elegendő időt hagyva arra, hogy átkeljenek a gyalogosok” – magyarázta kérdésünkre az alpolgármester, hozzátéve ugyanakkor azt is, hogy a fényjelző rendszer beállításának finomítására előreláthatólag március hónapban kerül sor, és ennek során figyelembe veszik a lakossági visszajelzéseket, a próbaidő alatti tapasztalatokat is.

Ez a további finomhangolás is része a rendszer beállítását kivitelező NOPE Kft. nyújtotta szolgáltatásnak. „A legfőbb célok az átmenő forgalom gyorsítása – összehangolva a többi városi fényjelzővel, a Komenský utca forgalmának enyhítése – elsősorban a letérő sáv és letérő fényjelzések kialakításával, továbbá a gyalogosok lehető legbiztonságosabb átkelésének biztosítása” – foglalta össze Keszegh Béla.

(cs)

Kapcsolódó cikkünk:

Fellélegzik a Komenský utca?

Top