Bekamerázva: Mire jó, hogy figyelnek minket?

Egyre több településen próbálják bővíteni a kamerarendszereket, abban bízva, hogy ezzel sikerül a bűnmegelőzésben jobb eredményeket elérni. Mennyi kamera figyel minket, és mire jó a mindent látó szem? Járásunk városi rendőrparancsnokait faggattuk.

Egyre több településen zajlik a kamerarendszerek bővítése. Míg a kamerák esetén a 90-es években egy költséges fejlesztésről volt szó, nem túl jó minőséggel, addig manapság már az árak nagyot zuhantak, a technikai lehetőségek pedig nagyot ugrottak előre. Az egyszerű kamerarendszerek már a hétköznapi háztartások számára is beszerezhető árucikké váltak, és egyre többen veszik igénybe a bűnmegelőzésben. A fejlesztések szinte mindenhol beindultak, de a kérdés az, hogy mire szolgálnak ezek a gépek. Jól hangzó megoldások kis eredményességgel, vagy a rendőri munka hatásfokát sokszorozó segédeszközök?

Tettenérés és megelőzés

A komáromi városi rendőrségen járva Rozsnyó Lajos rendőrparancsnok mutatja meg a kamerarendszer részleteit. A fejlesztést még ő maga kezdte el a 90-es évek végén, amikor 6 darab kábelen keresztül közvetítő kamera került kihelyezésre. A későbbi években a fejlesztések folytatódtak, az idő haladtával modernebb kamerákat szereltek fel, amelyek már drót nélkül adják az adást, sokkal nagyobb felbontásban. Az új figyelőrendszerek már 360 fokos szögben látnak, a rendőrségről vezérelhetőek. Nem csupán a ráközelítés távolságának lehetősége ugrott meg, de már éjjel is „látnak”.

Jelenleg a városban 24 helyen van elhelyezve kamera, amelyek segítik a rendőrség munkáját. Ezen felül a Harcsáson található szociális lakásoknál található 3 forgó kamera és további 27 belső statikus felvevő az épületben. Sajnálatos módon a Harcsáson található rendszer már az év eleje óta nem működik – tudtuk meg Rozsnyó Lajostól. A városi rendőrség feltérképezte a javítás lehetőségét, a közbeszerzés már több hónapja lezajlott, azonban a városi rendőrséget irányító polgármester, Anton Marek egyelőre nem adott zöld utat a javításnak. Emiatt a Harcsáson történteket most nem tudják figyelni.

Rozsnyó Lajos szerint a kamerarendszer egy hasznos dolog, ezért próbálják fokozatosan fejleszteni. Komáromban gondnak látja, hogy nincs egy állandó, szerződéses karbantartója a rendszernek, így a hibaelhárítás akadozik. Mivel technikai eszközről van szó, a karbantartás folyamatos, azonban mégsincs állandó partnere a rendőrségnek. A rendszert tavaly is bővítették 8 kamerával, amiből ötöt pályázati forrásból fedeztek, de további eszközbeszerzésre pályáznak.

kameras1

A bejövő képet a városi rendőrség központjának irodájában figyelik, ahol egy védett műhely programban 10 csökkentett munkaképességű alkalmazott segít a rendőröknek. Bár 33 főre van tervezve a rendőri állomány, 24 rendőrnek kell reagálni az esetleges riasztásokra. Rozsnyó Lajos szerint a kameráknak kettős szerepe van, gyakran akad példa a tettenérésre, ugyanakkor a kamerák jelenlétének jelentős bűnmegelőző hatása is van egyben. A felvételeket 7 napig őrzik, s nem ritka, hogy az állami rendőrség munkáját segítik a felvételek. „Sok esetben nehéz kifejezni a kamerák hasznát, mivel a bűnt megelőzik, azonban a statisztikák és a tapasztalat azt igazolja, hogy sokat segítenek a munkánkban” – véli a rendőrparancsnok.

A felderítés terén azonban még van hova fejlődni, akadnak olyan esetek, amikor a rendszer bizonytalan. A Kossuth-tér szökőkútrendszerének egyes elemeit megrongálták, közel 3 ezer eurós kárt okozva, a környéken lévő két kamera mégsem tudta felderíteni a tettest. A rendőrségen viszont sok olyan esetről hallunk, amikor sikerült hatékonyan cselekedni, és több esetet sorolnak, amikor a kamerák segítségével tudták megelőzni a rendőrök a rongálást, verekedést vagy a részeg duhajkodást.

Gútán pályázati pénzből kameráznák be a várost

„A gútai rendszert jelenleg csupán két kamera alkotja, azonban pályázati forrásokon keresztül 15 új megfigyelő egységgel szeretnénk bővíteni” – tudtuk meg Mészáros Árpád rendőrparancsnoktól. „Gútán jelenleg csupán a városháza és a körforgalom környékén figyel két ’szem’, azonban ha sikeres lesz a pályázatunk, akkor a legfontosabb helyeket sikerül szemmel tartanunk.” A városi rendőrség vezetője a kész pályázati beadványban mutatja, hogy biztonsági szakértők bevonásával miként határozták meg a jövőbeni kamerák elhelyezését. „Felvázoltuk a problémás helyeket, az odafigyelést igénylő pontokat, és ez alapján fogalmazták meg az ajánlásaikat a szakértők” – mondja el Mészáros.

Az előkészített pályázat, a 15 egységből álló rendszer kiépítése 58-60 ezer eurós tételről szól, amelyből 10 százalékos önrészt kéne vállalni a városnak. „Minden elő van készítve, várjuk a minisztérium kiírását, és rögtön beadjuk a kérvényt”- árulja el a rendőrparancsnok. Meglátása szerint az új térfigyelők jelentősen segítenék a 10 rendőrrel és egy vezetővel dolgozó egység munkáját.

A már meglévő eszközök segítenek megvédeni az új főtér állapotát, esetlegesen feltárni az alkoholtól megerősödött fiatalok hétvégi rongálását. A felvételeket 1 hónapig őrzik meg. „Akadt arra is példa, hogy egy biciklis-autós balesetben a felvétel alapján lehetett bizonyítani, ki okozta a balesetet, de arra is volt már példa, hogy egy kamionlopásban segítettek az eszközök. A felvétel segítségével egyértelműen igazolni tudtuk, hogy a lopott kamion nem Gútán keresztül ment, és ez az információ segített az eltulajdonított jármű gyors megtalálásában” – említi a részleteket Mészáros.

kamrerrr44

Az ógyallai parancsnok nagyon hasznosnak véli

Az ógyallai rendőrparancsnok, Marián Botoš arról tájékoztatja a Deltát, hogy Ógyallán két éve 11 kamera működik, de ők is szeretnének bővíteni. A 6 városi rendőr munkáját 2 csökkentett munkaképességű személy védett műhely formájában segíti, az ő feladatuk a kamerán közvetített események figyelése és a riasztás. Napközben folyamatosan figyelik a történéseket, éjjel pedig a rögzített kép nyújt segítséget. A mostani rendszer 10 napig őrzi a videofelvételeket, a kamerák a modern kornak megfelelőek, a közelítés és az éjjellátás is lehetséges. Ógyallán a 11 egység a problémás gócpontokat figyeli, de további 5-6 darab megfigyelő eszköz telepítését szeretnék.

Mivel az árak jelentősen zuhantak, és a pályázati lehetőségek is bővültek, így a Komáromi járás kisebb településein sem ritka a kamerák felszerelése. Egyre gyakrabban jelennek meg az eszközök a magántulajdon védelmében, amivel a feltárt esetek száma növekszik. Az elkövetők felkutatásában már a közösségi hálók is segítenek. Komáromban már többször előfordult, hogy egy üzlethelyiség kamerája által rögzített felvétel felkerült a világhálóra, majd ezt követően került elő a tettes. A sebesen terjedő felvételek esetén már arra is akadt példa, hogy az elkövetők maguk jelentkeztek, a buli hangulata után kijózanodva ismerték be, hogy nem volt szerencsés a rongálás, és megtérítették az okozott kárt.

Keszegh Béla

Top