Bátorkeszi: Vágvölgyi Gyula az év szőlésze

Bátorkeszin több évszázados hagyománya van a borkészítésnek, megközelítőleg négyszáz család foglalkozik szőlőtermesztéssel. E nemes hagyomány ápolásának, a szőlősgazdák segítésének, összefogásának céljával alakult meg a SZEGAB polgári társulás. A névadás alapgondolata az volt, hogy a két legnagyobb bátorkeszi dűlő, a Szentlászló és a Galambos borászainak összefogása a község hírnevének öregbítését szolgálja, így jött létre a mozaikszó.

szegab1

Mára a SZEGAB a régió egyik legjobban működő szakmai szervezete. A társulás tagjai sok aranyérmet szereztek a helyi, a regionális és a nemzetközi borversenyeken. A rengeteg szakmai előadásnak, tanulmányútnak köszönhetően a tagság egyre inkább a minőségi borok előállítására összpontosít. A szervezet a helyi borversenyeken kívül többek között megszervezhette már az Ister-Granum Eurorégió Vándor Borversenyét és Duna menti Borút Borversenyét is, és kitartó munkájának köszönhetően Bátorkeszi néhány éve a kitüntető Borfalu címmel is büszkélkedhet.

Az idei értékelő taggyűlés első részében „Növényvédelmi fórum – szőlő járványos betegségei: a peronoszpóra, a lisztharmat, a botrytis elleni védekezés hatékony eszközei” címmel tartott előadást Tamašek Zoltán. Ezt követte a SZEGAB PT elnökének, Tóth Lajosnak az évértékelő beszéde. Az évzáró taggyűlést köszöntötte a község polgármestere, Labancz Roland is.

Az évzáró taggyűlésen már hagyományosan kihirdették az elmúlt év borászát, pincészetét, szőlészét. 2016-ban az Év Szőlésze címet Vágvölgyi Gyula érdemelte ki, aki 2003 óta foglalkozik 5 hektáron szőlőtermesztéssel. A 2016-os évben 300 mázsa szőlőt sikerült értékesítenie.

sZEGAB ÉVZÁRÓ 1

„A szőlészet nem könnyű munka, ennek ellenére van ok az ünneplésre, hiszen az elmúlt évben is kiváló termést értem el. Úgy gondolom, nagyon fontos az, hogy mindig azonos minőséget nyújtsunk. Ezeket a termékeket meg kell ismertetni, meg kell adni a vásárlónak a lehetőséget, hogy maga döntse el, hogy igényt tart erre a termékre vagy sem, megfelel az ízlésvilágának vagy sem. Nagyon fontos az ár, de azt is tudni kell, hogy természetes anyagokból készült minőségi árut nem lehet olcsón előállítani” – mondta az év szőlésze.

Az évzáró taggyűlés közös vacsorával és eszmecserével ért véget, amelyen megvitatták a helyi borászat jövőjét is. Hisznek abban, hogy megfelelő szőlőfajták kiválasztásával, nem mennyiség-, hanem minőség-orientált technológiával kiváló minőségű borokat lehet készíteni, hiszen az ország ezen részén a legmagasabb a napsütéses órák száma, amely a szőlő minősége szempontjából az egyik legfontosabb tényező.

Kép és szöveg: miriák

Top