Balesetek, rosszullétek, tragédia a Dunán

A múlt héten melegrekordok dőltek meg, valószínűleg ez is közrejátszott abban, hogy a sofőrök figyelme lankadt, és megugrott a közlekedési balesetek száma. De a kánikula számlájára írható az is, hogy nyáron jóval többször kell riasztani a mentőket rosszullét miatt. Sajnos egy szörnyű tragédia is történt járásunkban, egy 13 éves gyerek a Dunában lelte halálát.

 

DSC_0905_jav

Július elejétől fokozatosan vált egyre melegebbé az időjárás, előbb másodfokú, keddre viszont már harmadfokú, vörös riasztást rendeltek el a hőség miatt. Ekkor, július 7-én volt a legforróbb nap, országszerte szinte mindenhol megdőlt a melegrekord, régiónkban – az ógyallai meteorológiai állomáson – 37,1 fokos csúcshőmérsékletet mértek. Ennél csak a pozsonyi Malomvölgyben volt 0,1 fokkal magasabb hőmérsékletet. Szerdára virradóra az éjszaka is szélsőségesen meleg volt, a levegő hőmérséklete régiónkban csak 25 fokig csökkent. Délután aztán a vihar hozott enyhülést.

Nem unatkoztak a mentősök

A rendkívüli hőség sajnos megmutatkozott abban is, hogy sokkal több munkájuk volt a mentősöknek. Minél melegebbé válik az időjárás, annál többször riasztják a régiónkban tevékenykedő ZaMED mentőszolgálatot. Április óta minden hónapban 4 százalékkal több segélykérés fut be, főleg a komáromi, marcelházi, nemesócsai és gútai mentőállomásokon ugrott meg a bevetések száma. A kánikula miatt főleg a keringési zavarokkal küzdő emberekhez – szívbetegekhez, magas vérnyomásos és agyvérzéses esetekhez – riasztották a mentősöket, a ZaMED egységeinek minden ötödik kiszállása ilyen beteghez irányult.

Mint azt Jana Váňová Peráčková, a mentőszolgálat PR-menedzsere elmondta, a nyári idényben a különböző sérülések és balesetek száma is megugrik. Idén mentettek már embert, akire rádőlt egy traktor, fáról leesett férfit, de lódarázs és méhek által megcsípett gyerekekhez és eszméletlen tizenévesekhez is riasztották már őket. Megugrik a közlekedési balesetek száma is, az emberek nehezebben összpontosítanak, aminek jobb esetben koccanás, rosszabb esetben súlyosabb közlekedési baleset lehet az eredménye – idén nyáron például több sérült motorost is kórházba kellett szállítani.

Sőt, néha maguk a mentősök egy-egy baleset elszenvedői. Múlt hétfőn, délután 4 óra után egy beteghez siettek a ZaMED mentősei, amikor a főúton közlekedő, megkülönböztető jelzést használó kocsijukkal egy Ford Focus előzésébe kezdtek az érsekújvári járásbeli Bánkeszin (Bánov). A személyautó azonban az előzés pillanatában balra fordult, összeütközött a mentőautóval, amely egy beton villanyoszlopnak csapódott. A mentőautó két fős személyzete könnyebb sérüléseket szenvedett, kórházba szállították őket. A rendőrség szóvivője elmondta, kollégái vizsgálják a baleset körülményeit.

20150706_143419

Frontális ütközés

Valószínűleg a kánikula is hozzájárult ahhoz a balesethez, amely ugyancsak hétfőn történt, délután 2 óra tájban, a komáromi Vág-híd közelében, a várost jelző tábla előtt 50 méterrel. Egy Komáromból Ógyalla irányába tartó, kisebb fekete Mercedes eddig tisztázatlan okok miatt áttért a szemközti sávba, ahol frontálisan ütközött egy szabályosan közlekedő Citroen C3 típusú gépkocsival. A Mercedest egy 25 éves nő vezette, utastársa egy 30 éves férfi volt, mindketten megsérültek a balesetben. A másik autó 65 éves sofőrjét ugyancsak kórházba kellett szállítani. Egyik sofőr sem fogyasztott alkoholt, a két autón keletkezett kár az előzetes becslés szerint 10 ezer euró – tájékoztatott Božena Bruchterová megyei rendőrségi szóvivő. Testi sértés miatt indult büntetőeljárás az ügyben.

Dunába fulladt a fiú

Július 7-én, kedden délután szörnyű tragédiába torkollt a délutáni fürdőzés Dunamocson. A nagy hőségben két fiú úgy döntött, úsznak egyet a Dunában. Hat órakor egyikük, a 13 éves Kevin beugrott a folyóba, azonban nem sokkal később eltűnt 3 évvel fiatalabb barátja szeme elől. Bár társa azonnal segítségért rohant, hiába keresték az elmerült fiút.

A komáromi tűzoltók, a bátorkeszi, ógyallai és komáromi rendőrök is rövid időn belül a keresésére indultak, ám csak három nappal később találtak meg a holttestét Karvánál. A halál körülményeit boncolás után állapítják meg, az ügyben emberölés miatt büntetőfeljelentés érkezett a rendőrséghez – tájékoztatta lapunkat a hatóság illetékese.

(cs)

Top