Az olaszrizling nemzetközi ünnepe

SZENTPÉTER. A Szent Orbán Borosgazdák Társulása és a község önkormányzata közös szervezésében hatodik alkalommal rendezték meg az Olaszrizling Nemzetközi Borfesztivált, amely keretében az öt öttagú szakmai zsűri 194 bormintát értékelt.

Olaszrizling nemezetközi ünnepe 008

A kultúrházban megtartott eredményhirdetésen a községi hivatal vezetője, Terézia Horváthová köszöntötte a megjelenteket, köztük Korpás Andrást, a rendezvény fővédnökét. Majd a település polgármestere, Jobbágy József köszöntötte a borászokat. Zsidek Vilmos, a társulás vezetőségi tagja és az Olaszrizling Borfesztivál egyik megálmodója beszédében ismertette a község borászatának történetét.
Az idei, hatodik alkalommal megrendezett borversenyen 6 országból – Bulgária, Ausztria, Magyarország, Horvátország, Csehország és Szlovákia – 194 bormintával neveztek a gazdák. Bulgáriából 3, Horvátországból 2, Magyarországról 3, Ausztriából 12, Csehországból 15 és Szlovákiából 159. A zsűri a 194 borminta közül 16-ot arany-, 82-t ezüst-, 81-et bronzéremmel, 14-et oklevéllel minősített. A Champion-díjat ezúttal a Nyitrai járás Tajná Pincészete és az Érsekújvári járásban lévő Szentmihályúr (Michal nad Žitavou) község Ampeja Pincészete nyerte. Régiónkból aranyérmet kapott a szentpéteri Ondrej Bohus, Lengyel László és a bátorkeszi Bernáth Sándor.

Miriák Ferenc
A szerző felvétele

Top