Az ógyallaiak közösen fejlesztik környezetüket

A Nyitrai Közösségi Alapítvány és a Heineken Slovensko Rt. sajtótájékoztatót tartott az „Itt otthon vagyunk” című támogatási program 6. évfolyamának eredményes befejezéséről. 

Az „Itt otthon vagyunk“ projektbe a közösségi élet fejlesztésével, kulturális tevékenységekkel, oktatási, egészségmegőrző és városfejlesztési programokkal, a hátrányos helyzetű lakosoknak szóló tervezetekkel, valamint a közterek, parkok, játszóterek rendezésével összefüggő munkákkal lehet benevezni. Egy-egy tervezet legfeljebb 3300 euró támogatásban részesülhet, és a pályázónak legkevesebb 10 százalékos önrésszel kell beszállnia. További feltétel, hogy a pályázat közhasznú legyen és nem nyereségorientált, valamint önkéntesek bevonásával is számoljon. Azok a civil szervezetek, társulások, egyházi közösségek pályázhatnak, amelyek székhelye a Nyitrai kerületben található, de minimum háromfős csoportok is pályázhattak.

A 2014-es évben a megadott határidőig 29 projekttel neveztek be 86 436,69 euró összeggel, ebből 12 új ötlet valósult meg. Íme a nyertes pályázatok: Megalakult a Fit Kid Ógyalla asztalitenisz klub. A projekt kidolgozói: Zoltán Vereš, Oliver Fejes, Viktor Gogola. Anna Žigová, Dominik Žigo és Mikuláš Kašík projektjének köszönhetően a régi műjégpályát felújították. A Közép-lakónegyedben új labdarúgó pályát létesítettek a projekt gazdái: Roman Zahorec, Slavomír Kajan, Miriam Plevková. A Konkoly-Thege Miklós Művelődési Központ dolgozóinak a projektje is sikerrel járt, így felújíthatták az élő zenei aparatúrájukat. A Szabadidőközpontban többfunkciós szórakoztató központot létesítettek a gyermekek részére. Új kerámiaműhelyt kapott a Művészeti Alapiskola. A helyi Vöröskereszt önkéntes dolgozói új egyenruhát vásárolhattak. Szabolcs Lovász, Alica Pavlíková, Viktória Lovászová projektjének köszönhetően a Sládkovič utcában 30 gesztenyefa került kiültetésre az újszülöttek nevével. Új fitnesz parkot létesítettek a Konkoly-Thege Miklós téri parkban. Monika Juhászová, Renáta Pastoreková, Viola Zahorecová projektje lehetővé tette, hogy a Margitpusztán lévő kultúrházat felújíthatták. Martina Verešová, Ingrid Gulyas, Katarína Mészárošová projektje alapján a Szabadidőközpontban létesítettek bölcsödét, így a gyermekeket nem kell Érsekújvárba hordani a dolgozó anyáknak. Végül egy wifi erősítőt helyeztek el az autóbusz-állomáson és a Konkoly-Thege téren.

Az elmúlt hat évben a városban 69 közösségi projektet sikerült megvalósítani 176 700 euró értékben. „Örülünk annak, hogy az ógyallaiak az „Itt otthon vagyunk” projektnek köszönhetően már hat éve büszkén szépítik városukat. A projekt sikeres bizonyíték arra, mennyire jól tud működni a város önkormányzata a civil szervezetekkel és a helyi vállalkozókkal, akik szívükön viselik városuk sorsát” – mondta Hana Šimková, a Heineken Slovensko Rt. menedzsere.

(miriák)

Top