Az Európai Év Fája lehet a tatai platánfa

Jó eséllyel az Európai Év Fája címet nyerheti el egy 232 éves nagy platánfa, mely tágabb régiónkban, egész pontosan Tatán, az Öreg-tó partján áll. Szavazzon, ha a tatai fát szeretné győztesnek látni!

platán

Az Európai Év Fája verseny Csehországból indult, ma már 14 európai ország kapcsolódik be a megmérettetésbe. A verseny célja, hogy megmutassa a fák kulturális és természeti értékét, melyeket becsülnünk és óvnunk kell. Más versenyektől eltérően az Európai Év Fája versenyben nem a fák szépsége, mérete vagy kora fontos, hanem a történetük és kapcsolatuk az emberekkel. A versenybe ugyanis olyan fákat keresnek, melyek fontosak a körülöttük élő közösségeknek.

Jelen pillanatban vezet a versenyben a régiónkban található tatai platánfa. Az Öreg-tó partján állva 230 éve őrzi a vár kapuját. Bővebben a fáról itt olvashat, s az oldal jobb oldalán egy e-mail cím megadásával, majd a válaszként kapott linkre kattintással szavazhat is. Jelenleg 41 748 szavazat érkezett a fára.

A tatai platán legnagyobb ellenfele egy észtországi tölgy, mely egy focipálya közepén nő. Eddig 39 631 voksot szerzett.

Szlovákiából egy Szenicén (Senica) található „vén eperfát“ neveztek a versenybe, mely a város közepén áll. A szavazás jelen állása szerint már csekély esélye van a győzelemre, eddig 5 259 szavazatot kapott.

A szavazás február végén zárul.

(d)

Top