Az ÉS?! Színház jubileumára elkészült a kultúrházKomárom/Örsújfalu. Méltó módon ünnepelheti megalakulásának 30. jubileumát a március 24-én átadott, teljesen felújított örsújfalusi kultúrházban az ÉS?! Színház. Tagjai négy éven át küzdöttek azért, hogy megmaradjon a több mint százéves „romkultúrház”, mely az idők során nem csupán teret adott a felvidéki magyarság egyik legszínvonalasabb amatőr színjátszó társulatának, de tanúja volt sikereiknek, örömeiknek, bánatuknak is. A 120 ezer eurós teljeskörű rekonstrukció és a korábban postaként funkcionáló helységben kialakított helytörténeti kiállítás példaértékű összefogásnak köszönhetően valósult meg.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára ünnepi köszöntőjének első mondatait Radnóti Miklós: Nem tudhatom című versének soraira kötötte rá, amely Matusek Attila színművész előadásában hangzott el a megnyitón. „Mi magyarok, bárhol éljünk, ennek a versnek minden sorát értjük, és úgy, ahogy azt nekünk a költő megírta: «Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj, nem tudja, hol lakott itt Vörösmarty Mihály» – idézte a költő gondolatait, majd azzal folytatta – bízom benne, hogy mindannyian tudjuk. Hiszen azt, hogy egy egységes nemzetről beszélünk, bizonyítja az az elmúlt tizenkét-tizenhárom év, amit közösen éltünk meg és közösen dolgoztunk annak érdekében, hogy nemzetünk egységes tudjon lenni kulturális, oktatási, sőt a média szempontjából is.” Kiemelte, hogy a közös eredményekre büszkének kell lennünk, hiszen, ahogy a családnak a ház a vára, úgy a felvidéki magyarságnak vára lesz a sok kultúrház, melyek olyan kulturális közeget, bástyát biztosítanak, aminek köszönhetően meg tudjuk őrizni identitásunkat.

Keszegh Béla, Komárom polgármestere egy Jókai idézettel indította ünnepi gondolatait, miszerint „Csak az tudja, mit értünk el, aki tudja, honnét indultunk el”. Felidézte, hogy sokan azon a véleményen voltak, az örsújfalusi kultúrházat a legegyszerűbb lenne lebontani, és egy újat építeni helyette. „Aztán jött egy olyan közösség, amelynek «nem térkép e táj», és mindamellett, hogy szívügyének tartotta megmentését, olyan összefogással és hittel állt neki a munkának, hogy szinte csodát tettek. Példaértékű az, amit véghezvittek, és aki hisz egy célban, ahhoz általában a szerencse is odapártol, s így jöttek a támogatók: magánszemélyek, Komárom városa és a magyar kormány. Kiemelném az ÉS?! Színház közösségét, hiszen küldhetnek akármilyen támogatást Magyarországról, adhat bármilyen segítséget a város, megnyerhetjük az összes uniós pályázatot, ezeket a termeket élettel kell megtölteni. Ehhez pedig azok az emberek kellenek, akik szabadidejüket nem kímélve, önfeláldozóan teszik a dolgukat, és segítenek abban, hogy ez így is legyen” – mutatott rá a polgármester.

Korpás Éva népdalénekes és lánya, Lakatos Lili népdalcsokrát követően Várady Kornélia és Szabó Csilla, az  ÉS?! Színház Polgári Társulás vezetőségének tagjai a rájuk jellemző, frappáns stílusú prezentációban ismertették a kultúrház épületének – mely még az 1965-ös árvizet is túlélte – átépítési folyamatát 2019-től napjainkig. Az ÉS?! Színház tagjainak elköteleződését a kultúra és a nézők iránt legjobban az szemlélteti, hogy a rekonstrukció közel négyéves időtartama alatt sem ültek ölbe tett kézzel. Az adventi műsoruk feljátszásához bevakolták a kisterem egyik sarkát, és ott vették fel azt. Köszönetként mindenkinek, aki segítette a polgári társulást, le is vetítették a produkciót. Ősszel pedig új premierrel várják a nézőket az immár teljes egészében felújított, korszerű örsújfalusi kultúrházban, az ÉS?! Színház otthonában.

JN.

Teljesen megújult az őrsújfalui kultúrház

Top