Az én titkom

Juhász Gyula:

Karácsony felé
Szép Tündérország támad föl szívemben
Ilyenkor decemberben.
A szeretetnek csillagára nézek,
Megszáll egy titkos, gyönyörű igézet,
Ilyenkor decemberben.

Az én titkom

Ilyenkor decemberben, az ünnepek közeledtével Juhász Gyula verse igazi értelmet nyer. Hiszen ilyenkor decemberben megszáll egy csoda, egy varázs, az ünnep varázsa, azé az ünnepé, amelyet az év legszebb ünnepének nevezhetünk.

Az emberek sokféleképpen viszonyulnak a karácsonyhoz. Van, aki csak pénznyelőnek tartja, és van, aki az ajándékok hajszolásával tölti a várakozás időszakát. Néhányan úgy gondolnak rá, hogy ez egy „muszáj alkalom”, amikor összejön a család. Azonban hiszem és remélem, hogy legtöbbünkben a szeretet ünnepeként él a karácsony, ami a családról és az együtt eltöltött időről szól.

Számomra az utóbbit jelenti: az együttlétet, meghittséget. Ezért is zavart, hogy már október végén tele voltak a boltok polcai szaloncukrokkal és színes műfenyőkkel. Ez az ünnep nem erről szól, nem erről kell szólnia. Hogy kinek miről, az általában titok, de most elárulom az én titkomat.

Az időjárás most még csak ködös és hideg, de már mindenki tudja, érzi, lassan hullani fog a hó a gyerekek legnagyobb örömére. És most várunk. Várunk a csodára, a hóra, a karácsony szellemére. Gyermekkoromban a legjobban a szentestét szerettem. Az a nap maga volt a csoda. Az ünnepi istentisztelet után hazaértünk, leültünk a megterített asztalhoz, a család együtt volt. A vacsora után csendes harangszóra lettem figyelmes, és a szobába lépve szemem elé tárult a gyönyörűen feldíszített karácsonyfa, alatta az ajándékokkal. Kamaszkoromig hittem abban, hogy a karácsonyfánkat a Jézuska és az angyalok hozzák, és így felnőtt fejjel egy csodának tartom, hogy a szüleim hogyan tudtak mindent előkészíteni úgy, hogy én abból semmit nem vettem észre. Ez az én karácsonyi csodám. Igaz, hogy a családunk már nem teljes, de így is megpróbáljuk megidézni ezt a csodát, hogy Réka lányom is átérezze, számára is egy életen át tartó élmény legyen a szeretet ünnepe.

Kívánom tehát, hogy mindenki találja meg a maga kis csodáját az ünnepekben, és a karácsonyra jellemző nyugalmat, békességet és szeretetet az év minden napján. És remélem, hogy idén tényleg „Hóban ébred majd az ünnep…”

Szénássy Tímea

Top