Az Ekhós szekér megállíthatatlanŐrsújfalu. Már harmadik alkalommal jöttek össze az amatőr színjátszás szerelmesei Őrsújfalun az Ekhós szekér fesztiválra.
A helyi kultúrházban rendezett eseményt először 2011-ben tartották meg. Az ötletet Székelyudvarhelyről hozták, ahol a helyi Hargita Megyei Forrás Kulturális Központ szervezésében minden évben szerveznek az Udvarhelyszékhez tartozó falvak színjátszó csoportjainak egy ilyen jellegű fesztivált, ahol minden csapat a mások és saját örömére lép fel, nincs díjazás, nincs zsűri. Annyira megfogta az ÉS! Színház társulatát a Rugónfalván megtartott fesztivál hangulata, hogy elhatározták, ilyet ők is megpróbálnak idehaza megvalósítani.

Idén már pénteken elkezdődtek az Ekhós szekér fesztivál programjai. Este a Jókai Színház művészeinek prezentálásában az újfalusi publikum láthatta az  „Ahogy esik, úgy puffan” improvizációs játékot, majd utána levetítették Molnár Csaba filmjét, „A rendes embert”. Ezt követően tartalmas beszélgetés zajlott az alkotóval.

szeker
Másnap reggel tíz órakor kezdődtek a műsorok. Elsőként a perbetei gyermektánccsoport lépett a színpadra, majd őket követték a többiek: a Tizenhárom Komédiás Színjátszó Kör Hidasnémetiből, a Szó és Kép Színpad Pápáról, a Virgoncok Színjátszó Csoport Vá-sárútról, a Rugónfalvi Színjátszók Rugónfalváról, a Szentegyházai Színjátszók Szentegyházáról, és végül, de nem utolsósorban az ÉS?! Színház Őrsújfaluról. Húsz perces, félórás előadásokat láthatott a teltházas közönség. A továbbiakban Ölvecky András minikoncertje következett, majd egy jó hangulatú bulival zárult a III. Ekhós szekér fesztivál. Természetesen ilyen nagy horderejű fesztivál nem jöhetett volna létre, ha nincsenek a támogatók: Komárom Városa, Bethlen Gábor Alap, az SZK Kormányának emberi jogokért és nemzeti kisebbségekért felelős Főosztálya, és Petheő Attila, valamint az a sok lelkes újfalusi magánember, aki időt, fáradságot nem sajnálva messzemenően segített a programok szereplőinek ellátásában.

Nyilvánvalóan bizonyított tény, hogy ez a színházi seregszemle kiváló alkalom fellépésre olyan falusi színjátszó csoportok részére, akik eddig nem merték magukat megmutatni nagy fesztiválokon. A neves, többszörös fesztivál győztes amatőr színjátszó csoportok pedig vállalják, hogy szakmai segítséget nyújtanak nekik. A fesztivál fő profilja az utcaszínházi játékmód, amelyet előadások, bemutatók segítségével próbálnak megtanítani az érdeklődőknek. A szervezők elmondták, nem titkolt céljuk, hogy a fesztivállal hagyományt teremtsenek ezen a vidéken.

Pint Sándor

Top