Átverték az ügyfeleket?

KOMÁROM. Idén nyitotta meg kapuit egy számítástechnikai eszközök javításával foglalkozó vállalkozás Komáromban, a piramis épületben. Múlt héten azonban bezárt a magyarországi tulajdonosi háttérrel rendelkező üzlet, mégpedig úgy, hogy – egyelőre – több ügyfélnek sem adták vissza a javításra leadott tabletjét, laptopját.

srvis1Július végén még nyitva volt az üzlet…

Nemrégiben kétségbeesett olvasónk kereste meg lapunkat, mondván, április közepén javításra vitte be tabletjét a komáromi „piramis épület“ alsó szintjén található, Extreme Computer elnevezésű számítástechnikai szervizbe, de azóta csak hitegetik, sem megjavítva, sem eredeti állapotában nem kapta vissza a készüléket. A szervizt a magyarországi tulajdonosi hátterű, észak-komáromi székhelyű Eurotrade 2005 Kft. üzemelteti. A legtöbb készüléket Magyarországon javítják. Panaszosunk elmondta, többször kérte vissza tabletjét, de hiába állapodtak meg egy időpontban, a tabletet csak nem kapta kézhez a megbeszélt haráridőig – állítólag nem érkezett meg a magyarországi cégtől, ahol javítják. Szerinte szándékos átverésről van szó, és a vállalkozók meg akarnak lépni a javításra váró eszközökkel.

Július utolsó hetében lapunk ellátogatott a szervizbe, ahol az alkalmazott kérdésünkre, hogy igaz-e a pletyka, hogy az üzlet bezárását tervezik, azt felelte, nincs ilyen szándékuk, és hamarosan kiadják a már megjavított tabletet. Elkértük a magyarországi tulajdonosok telefonszámát, továbbá a világhálón is kerestünk elérhetőségeket, hogy kapcsolatba lépjünk velük, ám nem reagáltak hívásunkra. Két nappal később, a hétvégén összapakolták a szerviz berendezését és bezárták az üzlethelyiséget, augusztus 1-jén már nem nyitottak ki. Semmilyen információt nem függesztettek ki arról, hogy ügyfeleik miképpen kaphatják vissza javításra leadott tulajdonukat.

servis2…augusztus 1-jétől egyik pillanatról a másikra bezárt.

Ezt követően mégis sikerült beszélnünk az egyik ügyvezetővel, aki megerősítette, valóban bezárták az üzletet. Mint mondta, valójában üzlettársa vezette az észak-komáromi vállalkozást, akinek „üzletpolitikájával“ nem tud azonosulni, ezért is kerül sor a vállalkozás felszámolására – ő nem akarja a nevét adni ilyen szolgáltatáshoz. „Üzlettársam napokon belül Észak-Komáromba megy, és a nálunk lévő készülékeket visszajuttatja a tulajdonosoknak“ – mondta, hozzátéve, a készülékek többsége Komáromban van. Igyekeznek elérni az ügyfeleket a megadott elérhetőségeken, lehetőleg személyesen felkeresni őket, de az info@eurotrade2005.com e-mail címen is várják jelentkezésüket.

Megkérdeztük a Fogyasztóvédelmi Felügyelőséget (SOI – Slovenská obchodná inšpekcia) is az esetről. Danuša Krkošová szóvivő elmondta, a hatályos törvények szerint a működtető – a cég ügyvezetője – kötelessége lenne, hogy egy üzlethelyiség bezárása előtt legalább 7 nappal kifüggessze az ajtóra az erről szóló információt, továbbá azt, hogy ki rendezi az ügyfelek irányában fennálló kötelezettségeket. A legfontosabb pedig arról tájékoztatni, hogy az ügyfelek hol jelezhetik reklamációjukat. Esetünkben ezek (egyelőre) nem történtek meg. A működtetőnek az önkormányzatot is értesíteni kell a bezárásról. Ha esetleg a cég nem adná vissza a náluk leadott laptopokat, tableteket tulajdonosaiknak, a károsultaknak a rendőrségen kell bejelentést tenniük – válaszolta kérdésünkre a fogyasztóvédelem.


Kovács Dávid, a Reboot számítástechnikai üzlet vezetője az ügy kapcsán elmondta, ebben a szakmában a bizalom a legfontosabb, és pár euró spórolásban reménykedve nem igazán éri meg ismeretlen cégekkel kísérletezni. „Persze számít a pénz is, ez nem vitás, de vannak Komáromban évek, évtizedek óta működő, helyi tulajdonban levő számítástechnikai boltok, így mindenki megtalálhatja a számításait“ – fejtette ki Kovács Dávid, hozzátéve, egy helyi vállalkozó esetében sokkal kisebb a kockázata annak, hogy egyik pillanatról a másikra bedobja a törülközőt és cserbenhagyja ügyfeleit, akiket többnyire jól ismer.


(csá)

FRISSÍTÉS: Cikkünk még augusztus 8-i számunkban jelent meg. Azóta eltelt egy hét, panaszosunk a megadott e-mail címen ismételten jelezte, hogy szeretné visszakapni tabletjét, ám válaszra sem méltatták. 

Top