Átláthatatlan vízművek

KOMÁROM. Nagyon rosszul teljesít a nyilvánosság tájékoztatása, az átlátható gazdálkodás terén a komáromi vízgazdálkodási vállalat, a KOMVaK Rt. – legalábbis ez derül ki a Transparency International Slovensko értékeléséből. Értesüléseink szerint a héten a képviselő-testület elé kerül a vízmű felügyelőtanácsának lecseréléséről szóló javaslat.

Az elismert korrupcióellenes szervezet összesen 81 szlovákiai állami, megyei és önkormányzati tulajdonú vállalatot rangsorolt az átláthatóság szempontjából. Elsősorban azt vizsgálták, hogy a cégek milyen mértékben tájékoztatnak – többek között weboldalaikon – a közpénzeket is érintő ügyeikről, közbeszerzésekről, személyi kérdésekről, illetve hogyan reagálnak az információs törvény alapján benyújtott megkeresésekre. A rangsorból kiderül, az állami cégek a leginkább átláthatók, a városi és megyei vállalatok jóval rosszabbul szerepeltek.

A rangsor utolsó helyén végzett a komáromi vízmű, melynek egyedüli részvényese Komárom városa. A rendkívül rossz értékelés – mint azt a Transparency is hangsúlyozza – nem jelenti azt, hogy egy cégnél, esetünkben a KOMVaKnál korrupciós esetek történtek, ugyanakkor azt igen, hogy a vizsgált cégek közül a legkevésbé nyitott, a legkevésbé átlátható, azaz nehezen ellenőrizhető.

Az elmúlt hónapokban pont amiatt kapta a legtöbb bírálatot a KOMVaK, mert a városvezetést nem értesítette egy több milliós jelzálogszerződés megkötéséről. Sok riasztó információ, csúsztatás is megjelent a vállalattal kapcsolatban, ám ezek a mai napig rémhír szintjén maradtak. Március végén a képviselők nagy többséggel döntöttek a vízmű alapszabályának módosításáról, melynek értelmében a városnak, mint egyedüli részvényesnek, jóval nagyobb beleszólása lett a vállalat tranzakcióiba. Értesüléseink szerint a csütörtökön sorra kerülő testületi ülésen újra napirenden lesz a KOMVaK ügye, a felügyelőtanács új összetételéről dönthetnek a városatyák.

(csá)

(cikkünk a Delta május 18-i számában jelent meg)

Top