Átadták az árvízvédelmi kapukat

Szeptember végén már beszámoltunk arról, hogy gyakorlatilag elkészült a komáromi árvízvédelmi fal 18 nyílásának felújítása, mely megkönnyíti az árvizek elleni védekezést. Múlt pénteken hivatalosan is átadták a „kapukat“ – a város vezetőin kívül a szlovák környezetvédelmi miniszter is jelen volt az átadáson.

DSC_1769

Az árvízvédelmi beruházás keretében azokat a nyílásokat újították fel, melyek az árvízvédelmi falakon találhatók, és melyek magas vízállás esetén lezárhatók. Ha a jövőben szükség lesz rá, alumíniumból készült mobilelemekkel gyorsan és egyszerűen lezárható lesz a 18 kapu, és mint azt Peter Žiga környezetvédelmi miniszter hangsúlyozta, „Komárom sokkal biztonságosabbá válik az árvizekkel szemben“. A minisztérium tájékoztatása szerint a projekt összköltsége 565 ezer euró, nagy részét uniós forrásból finanszírozták.

DSC_1776

Október közepén a megújult dél-komáromi gátrendszert is átadták, pontosabban a Dél-Komárom és Almásfüzitő közt húzódó gátszakaszt. A több mint 7 milliárd forint összértékű beruházás részeként 10 kilométeren megerősítették az árvízvédelmi gátat, további négy kilométeren pedig új védmű épült. Külön kiemelendő a dél-komáromi vasútállomással szemben lévő 522 méteres terület, ahol a korábbi kőburkolatú földtöltés helyett árvízvédelmi fal és burkolt töltéskorona készült.

(d)

Top