Átadták a felújított ímelyi futballpályát

Ímely. Nagyszabású ünnepség keretében avatták fel a helyi sportegyesület megújult létesítményét.

A hivatalos átadást megelőzően Sukola Tamás előadóművész szórakoztatta a közönséget, majd a nemesócsai mazsorettek műsorát láthatta a közönség. A felújított pályát Karol Schönwiesner helyi katolikus plébános áldotta meg. Az eseményen részt vett Varga Jenő, a testvértelepülés, Nemesszalók polgármestere, Ladislav Gádoši, a Nyugat-szlovákiai Futballszövetség, valamint Nagy Ferenc, a Komáromi Területi Labdarúgó-szövetség elnöke is.

Tyukos Ferenc, Ímely polgármestere ünnepi beszédében kifejtette: a változékony időjárási viszonyok között az egyesület sportpályái magas igénybevételnek vannak kitéve, ami nagymértékben hozzájárul a játéktér minőségének romlásához. Ezért nagy szükség volt már arra, hogy a futball- és az edzőpálya új gyepszőnyeget kapjon. A 176 ezer eurós költséggel felújított öltözők után 20 ezer euróból (9 ezer euró önköltség mellett) sikerült felújítani a lelátó tetőszerkezetét, amelyen 50 évig azbesztcserép volt. Ezt a beruházást követte a sport- és edzőpálya gyepszőnyegének felújítása 27 ezer euróból, amihez szintén 9 ezer euró önköltséggel járult hozzá a község. „Végre a Nyugat-szlovákiai Futballszövetség által szervezett, III. ligához méltó körülmények között fogadhatjuk a sportolókat és a látogatókat” – mondta a polgármester, rámutatva, most már az lesz a legfontosabb feladat, hogy megfelelő fegyelemmel, szakértelemmel szinten tartsák a létesítményt. Elsősorban a gyepszőnyeget, mivel az elmúlt hetek időjárási körülményei, sajnos a kellő gondoskodás ellenére is sok helyütt jelentős kárt okoztak a gyepállományban. Több alkalommal a pálya felszíni talajhőmérséklete meghaladta a 40-42 Celsius fokot, a páratartalom tartósan nyolcvan százalék felett volt. A kórokozók megjelenését, gyors szaporodását ezek a környezeti tényezők nagyban segítik, teljes kiküszöbölésük szinte lehetetlen. Nagy melegben jelentősen csökken a gyökértömeg, ezáltal csökken az ellenállóképessége is.

A polgármester azt is kihangsúlyozta, hogy azért is örülnek az új pályának, mert így a településen élő gyerekek, fiatalok a kor követelményének megfelelő körülmények között sportolhatnak. A munkálatok azonban ezzel nem álltak le, folytatódik a régi öltöző belső felújítása és szükség lesz a pálya körüli kerítés rendbetételére is.

A szurkolók nagy örömére hosszú idő után ismét hazai pályán fogadhatja az ellenfeleket az ímelyi focicsapat.

(miriák)

Top