Átadták a felújított csergői szivattyút

Gúta már hosszú évek óta próbálkozott az állomás felújításával, amellyel mostantól hatékonyabbá válik a belvízelvezetés és az árvíz elleni védekezés.


Gúta-Csergő2
Múlt héten átadták a város határában lévő, felújított csergői szivattyúállomást. A munkálatok még előző év májusában kezdődtek, a beruházó, a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat a szükséges 2,9 millió euró 85 százalékát Európai Uniós forrásból fedezte, 10 százalékot állami támogatásból, a maradék 5 százalékot pedig saját forrásból biztosította.

Gúta-Csergő1

A szivattyúállomás még a 30-as években épült, a kilencvenes évektől azonban nem üzemelt. Felújításával a város már 15 éve próbálkozott, mivel kiadós esőzések és tartós belvizek esetén a város egyes részein, a pincékben és a garázsokban, illetve a környék mezőgazdasági területein rendszeresen hosszabb ideig állt a víz. A város már korábban is szorgalmazta a vízgazdálkodási vállalatnál az újbóli üzembehelyezést, mivel az állomás nélkül lehetetlen volt gyorsan elszívni a vizet. A régi szivattyút ugyan be lehetett indítani, de a gépek már nem voltak megfelelőek, rendszeres alkatrészcserére volt szükség. A mostani felújítás során a mérnökök a korábbi dízelmotorokat három nagy teljesítményű, modern villanymotorra cserélték, amelyek az aszód-csergői főkanálisból az ún. csillapítótartályba szivattyúzzák a vizet. Megerősítették továbbá a tartály falait, és mobilgátakkal megemelték a magasságát. Az állomás gyarapodott egy tisztítóberendezéssel is, az esetleges áramkimaradásokat pedig egy saját áramfejlesztő korrigálja majd.

sza

(Cikkünk a Delta február 8-i számában jelent meg.)

Top