Arany komáromi tűzoltók

Rangos elismerésben részesültek a komáromi és gútai tűzoltók. Szovákia köztársasági elnöke fogadta és elismerésében részesítette valamint a belügyminisztérium államtitkárától, az országos tűzoltó- és rendőrparancsnokoktól  vehették át az életmentő kereszt érdemrendet, valamint 13 tűzoltó kis kereszt érdemrendben is részesült.

“Az életmentő kereszt érdemrendet 13 éve hívták életre, akkor még Csehországgal együtt, de nyolc éve csak Szlovákiában választanak ki az arra rászolgáltak közül. Azóta évente szakemberekből valamint civilekből álló csoport ítéli oda az elismerést az arra érdemeseknek. A 2013-as évben a márciusi ítéletidő – hóvihar idején tanúsított szakmai rátermettségükért, valamint életmentő munkájukért kapta meg a komáromi tűzoltóság minden tagja a díjat” – mondta el lapunknak Csontos Imre mérnök, alezredes, a komáromi beavatkozási csoport vezetője.

tuzoltok

Mint ismeretes, 2013. március 14-én este érte el régiónkat a hatalmas hóvihar. Órák leforgása alatt utak váltak járhatatlanná, a Csallóközaranyos határán lévő vasútvonalon vonat rekedt emberekkel, valamint településeket – Nemesócsa-Gúta és Tany-Komárom szakaszokat – zárt el a vihar a külvilágtól. Az éppen akkor szolgálatban lévő tűzoltók gyalogszerrel indultak el, hogy az úton rekedt embereket biztonságba helyezzék és a kialakított melegedőkbe szállítsák. Tizenkét óra alatt sikerült a Nemesócsa és Gúta közötti útszakaszt (15-20 kilométer hosszú), valamint a Tany és Komárom  közötti útszakaszt (21-25 kilométer hosszú) feltérképezni és a személyképkocsikban rekedt embereket biztonságba helyezni.

“Az életmentő kereszt egy szakmai és morális díj, mellyel elismerték a tűzoltók, valamint a háttérben dolgozó, biztosító részleg munkatársainak munkáját. Nagy öröm volt számunkra, hogy ezzel a gesztussal is elismerték minden tűzoltó munkáját. Arról biztosíthatok mindenkit, hogy továbbra is így fogunk hozzáállni a beavatkozásokhoz, hiszen erre esküdtünk fel, hogy életeket mentsünk” – mondta az alezredes.

tuzoltok2

Továbbá kitüntetésben részesültek a hóvihar alatt nyújtott  segítségért: Norbert Záležák Nyitráról, a nagymegyeri hivatásos tűzoltók „A“ műszakja, a nagyszombati hivatásos tűzoltoság 2 tagja, a Culka János vezérelte Komplex centrális életmentő szolgálat  5 tagja és a rendőrség motorizált egységének 3 tagja is.

(Szénássy)

Top