Áprilisban ismét ketrecharc Komáromban

Veselý Tamás és Farkas Péter (mindketten komáromiak) nagyjából 10 éve ismerik egymást. Életüket a küzdősport köti össze, hiszen Farkas Veselý edzője. Tamás fejéből a komáromi ketrecharc gála még tavaly pattant ki, azóta már sokan értesülhettek az est hihetetlen sikeréről, hiszen a teltházas sportcsarnokba 70 embert már nem tudtak beengedni.

Mivel egyre népszerűbb ez a sportág, Veselý úgy gondolta, hogy Komáromban is meg kell próbálni kiszolgálni az ez iránt érdeklődő közönséget. Azt viszont még ő sem látta előre, hogy ekkora sikerrel jár, de lássuk, miről is van szó valójában?

Az MMA a küzdősportok egyvelege, de mondhatjuk azt is, hogy a csúcsa, hiszen több harcos sportban alkalmazott technikában kell jártasnak lennie annak, aki a ketrecbe lép. Az amatőrök 3×3 percig, a profik háromszor 5 percig küzdenek. Amennyiben letelik az idő, a négy bíró pontozással dönt a győztes kilétéről. Ugyanakkor ez számít ritkábbnak, általában K.O.-val, vagy kopogtatással ér véget a mérkőzés. Ez utóbbi akkor fordul elő, amikor az alulmaradt fél magatehetelenül, fojtás vagy feszítés által kénytelen befejezni a párharcot. A résztvevők kezein csupán 4 unciás (az ökölvívásban 12 unciásat használnak) nyitott kesztyűk vannak, ami ütés esetén egyértelműen nagyobb megterhelést jelent az ellenfél számára.

cagefight

Farkas Péter (aki Komáromban a WFC nevű klubot működteti) elmondása szerint a riasztónak tűnő körülmények ellenére szó sincs arról, hogy ez egy brutális sport lenne, hiszen ahogy mondja, a labdarúgásban, vagy akár síelés, lovaglás közben statisztikailag több a sérülés. Az MMA-ban nagyon szigorú szabályok védik a résztvevőket, a játékvezetők pedig a lehető legkomolyabban be is tartatják ezeket. Nagyon odafigyelnek a kényes pontokra, szabálytalanságokra is, így nem lehet tarkóra, gégére, herére, szemre ütést mérni. Ha ez mégis megtörténik, az elkövetőt diszkvalifikálják.

Visszatérve a második gálára, amit április 21-én rendeznek a komáromi sportcsarnokban, a tavalyi tapasztalatokból okulva a szervezők idén néhány változtatást is eszközölnek. Több panasz is érkezett, hogy túl messze volt a ketrec, így idén a sportcsarnok közepén, ráadásul egy saját, új gyártású, másfél méterrel nagyobb ketrecben küzdhetnek a harcosok. Több profi, nemzetközi bunyós lép a ringbe, és idén nagyobb neveknek is örülhet a közönség. A bevonulások is komolyabb ceremóniával járnak majd, például lézershow is lesz. Ezúttal a konferálás is két nyelven zajlik, hiszen rengeteg magyar ajkú néző is kíváncsi az eseményekre, tavaly viszont csak szlovákul folyt a műsor.

Az est legnagyobb sztárja minden kétséget kizáróan Boráros Gábor lesz, aki a szlovák MMA Reality Shownak (TV JOJ) volt a nyertese, ezzel szerzett magának hírnevet. A gálán Szlovákia leghíresebb MMA harcosai is tiszteletüket teszik: Végh Attilával, Buchinger Ivánnal és Ilja Skondrič-csal is készülhetnek majd a közös fotók. Az érdeklődők a 10-12 eurós jegyek ellenében 3-4 órás, minőségi szórakozást kapnak cserébe, de akár VIP asztalok foglalására is lehetőség van. Ezek a ketrec körül kerülnek elhelyezésre, és a 45 euró/főre szóló jegyár tartalmazza a bőséges svéd­asztalos vacsorát, üdítőt, bort és pogácsát, a komáromi Bella étterem tálalásában.

Top