Antitestes terápia a Covid leküzdésére

A komáromi kórház egyike a szaktárca által kiválasztott azon egészségügyi intézményeknek, ahol monoklonális antitestes terápiával kezelhetik a koronavírusos betegeket.

A kezelést kizárólag a körzeti orvos javallatára kaphatja meg a betegség korai szakaszában lévő azon veszélyeztetett személy, akinél – korábbi kórtörténete alapján – nagy valószínűség szerint súlyos lefolyása lenne a kórnak. A veszélyeztetett csoportba tartoznak a 65 évnél idősebbek, vagy túlsúlyosak, vagy krónikus szív- és érrendszeri, légzőszervei betegségben szenvedők, esetleg cukor-, vese- vagy májbetegek, illetve csökkent immunrendszeri funkcióval rendelkezők.

„Kórházunk 96 REGN COV2 (kasirivimab és imdevimab) csomagot kapott. Minden csomag két adagot tartalmaz. A kasirivimab és az imdevimab olyan fehérjék, úgynevezett monoklonális antitestek, amelyek a Covid-19 betegséget okozó koronavírus tüskefehérjéjéhez kötődnek. Ez megakadályozza, hogy a vírus a szervezet sejtjeibe jusson és fertőzést okozzon. Ezáltal a beteg könnyebben és gyorsabban leküzdheti a vírusfertőzést” – magyarázta Komjáthy Hajnalka, az AGEL csoporthoz tartozó komáromi kórház vezető gyógyszerésze. Az infúziós kezelést a kórházban kapják meg a betegek, ami után elhagyhatják az intézményt.

(d)

Top