Ámokfutás Ógyallán, két halott

Megdöbbentő, borzalmas és értelmetlen tragédia történt Ógyallán. Egy 61 éves, erősen ittas férfit nem szolgáltak ki az egyik helyi bárban, mire ő hazament lőfegyvereiért, és visszatérve lelőtte a fiatal pincérnőt és a segítségére siető barátját. A pincérnőt kritikus, de stabil állapotban szállították egy pozsonyi kórházba, barátja a helyszínen életét vesztette. A szomszédos Véken élő ámokfutó fejbelőtte magát, ő is meghalt.

December 8-án, múlt péntekre virradóra szörnyű tragédia helyszíne volt az egyik ógyallai bár. Úgy tudjuk, egy 61 éves férfi még a csütörtök éjjeli órákban italozott a főút mentén található vendéglőben, azonban a tulajdonos részegsége miatt távozásra szólította fel. Már ekkor elmérgesedett a helyzet, de az ittas és dühös vendég végül elhagyta a helyet, hogy aztán egy másik helyi kocsmában kössön ki, ahol vélhetően folytatta az alkoholfogyasztást. Később hazament az Ógyallához tartozó Vékre – az előzetes információk szerint taxival –, ahol magához vette két lőfegyverét, egy kisebb és egy nagyobb kaliberűt. Mindkettőt legálisan tartotta, mivel vadász volt – több mint 25 éve volt fegyvertartási engedélye. Ezeken kívül további négy lőfegyvert is tartott otthonában.

strelba-hurbanovo-bar-policia-clanokW

Részegen beült kocsijába, és visszaindult Ógyallára. A város előtt azonban lecsúszott az útról, árokba hajtott, és autóját hátrahagyva, 2 kilométert gyalogolt vissza abba a bárba, ahol korábban nem akarták kiszolgálni. Ekkor már elmúlt éjfél. Renáta Čuháková rendőrségi szóvivő szerint a vendéglőbe lépve azonnal fenyegetni kezdte fegyverével a 21 éves pincérnőt, majd mellkason lőtte. A fiatal ógyallai nő 29 éves barátja a védelmére kelt, mire a részeg ámokfutó vadászpuskájával lábon lőtte, majd közvetlen közelről – vélhetően revolverével – fejbelőtte. Az ógyallai fiatalember a helyszínen belehalt sérüléseibe. A tanúk szerint az ittas gyilkos ezután maga ellen fordította egyik lőfegyverét, és saját fejébe eresztett egy golyót. Ő is meghalt. A bárban dolgozó fiatal nőt súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállították az egyik pozsonyi kórházba. Lapzártánkkor azt az információt kaptuk, hogy állapota stabil, nincs életveszélyben.

fegyver1

Értesüléseink szerint a lövöldöző ámokfutó már jó ideje Véken élt, azonban Kelet-Szlovákiából, nevezetesen Nagykaposról származott. Korábban kamionsofőrként dolgozott. Egy évvel ezelőtt meghalt a felesége, ismerősei szerint azóta megváltozott. Nem fogyasztott gyakran alkoholt, azonban ha mégis, akkor nem igazán tudott magának megálljt parancsolni és az ital hatására agresszíven viselkedett. Halála után több lőszert is találtak hátrahagyott kocsijában. Soha nem volt még büntetve.

24899794_1802626386434242_8693355895040992421_n

A szörnyű tragédia részleteit vizsgálják a rendőrök, a büntetőeljárás gyilkosság és gyilkossági kísérlet bűncselekménye ügyében folyik.

Ámokfutás 5 évvel ezelőtt

Ógyallán nem ez volt az első ámokfutás az elmúlt években. 2012. június 16-án, szombat délután az 52 éves helyi városi rendőr, Juhász Milán az egyik romák lakta családi házhoz ment, ahol tüzet nyitott a családtagokra. Három embert gyilkolt meg, a 44 éves apát, 19 éves fiát, valamint az ugyancsak jelenlévő vőt. Másik fia és a családfő felesége is megsérültek.

A volt városi rendőr tette után a polgármester házának lépcsőjén ülve várta meg a rendőröket, miközben öngyilkossággal is fenyegetőzött. A gyilkosságokat azzal indokolta, hogy a család viselkedése nagyon zavarta őt – az áldozatok mindegyike büntetett előéletű volt –, és így akart rendet tenni. Végül 9 év börtönt kapott, és elrendelték kényszergyógykezelését is. Éppen azért úszta meg viszonylag enyhe büntetéssel a mészárlást, mert a szakértők szerint kóros önuralomhiányban szenved, a bíróság ezért kötelezte pszichiátriai kezelésre.

(csá, fotó: rendőrségi felvételek)

24796605_1802626346434246_369065832152924008_n


Ki juthat fegyverhez?

2010 előtt Szlovákiában meglehetősen könnyen lehetett fegyvertartási engedélyhez jutni: ehhez nem kellett más, csupán annyi, hogy a kérvényező megfeleljen egy – sokak állítása szerint csak formalitásnak számító – vizsgán, és befizesse az engedélyhez szükséges illetéket. Azt például, hogy a kérvényező tud-e bánni a fegyverrel, nem vizsgálták.

2010 augusztusában azonban Pozsony egyik városrészében, Dévény­újfalun egy ámokfutó hét emberrel (később magával is) végzett fegyverével, másik 15-öt pedig megsebesített. Az eset után a széles közvélemény a szabályok szigorítását sürgette, az akkori belügyminiszter pedig bejelentette, hogy a fegyvertartási engedélyek kiadását a jövőben kötelező pszichológiai kivizsgáláshoz kötik.

A szigorítás az ámokfutás után egy évvel lépett érvénybe, ám azóta is éles kritika övezi a szabályozást. Ami már csak azért sem véletlen, mert valóban több „kiskaput“ is nyitva hagy a rendelkezés – állítják egyes szakemberek. Az egyik ilyen, hogy az igénylő maga választhatja ki azt a pszichológust, akinél a tesztet és a kivizsgálást el szeretné végezni – ez pedig könnyen lehetőséget adhat arra, hogy az eredmények ne objektív mérce alapján szülessenek meg. 2014-ben olyan eset is előfordult, amikor a Korrupcióellenes Hivatal emberei azért tartóztattak le egy pszichológust, mert az kenőpénzért állított ki pozitív szakértői véleményeket.

Jóllehet a komoly viselkedési zavarokkal küzdő emberek és pszichopaták a tesztek segítségével fennakadnak a rostán, ám – legyen akármennyire is komplex a vizsgálat – a társadalomra potenciálisan veszélyt jelentő személyeket száz százalékig lehetetlen kiszűrni – állítják a pszichológusok. Az engedélyeket egyébként a jelenlegi szabályozások alapján tíz évre adják ki, ha ez az idő lejár, az igénylőnek ismét meg kell felelnie a pszichológiai vizsgálaton. Ráadásul különböző típusú engedélyek léteznek: az „A“-típusú a legmagasabb fokozat, aki ilyen engedéllyel rendelkezik, az a nyílt utcán is viselhet fegyvert. Érdekesség, hogy Szlovákiában (2015-ös adatok szerint) 229 ezer legálisan tartott lőfegyver volt a civilek birtokában: ez 100 lakosra 5,5 fegyvert jelent (Magyarországon ez a szám 1,9). Európa országaiban azonban – elsősorban az elmúlt években történt terrortámadások miatt – egyre inkább növekszik a lakosság fegyverkezési „kedve“.


(Cikkünk a Delta december 11-i számában jelent meg.)

Top