Adományokból újítják fel a karvai család házát

Előreláthatólag év végére megoldódik a 71 éves Mellen Katalin családjának lakhatási kálváriája. Hónapok óta olyan házban élnek, amelyet az örökösök az előző tulajdonos által felhalmozott adósság törlesztése miatt el akarnak adni.

Katalin asszony lányával, illetve másik, már elhunyt lányának két leánygyermekével együtt lakik egy Duna-parti családi házban; mindhárom lány mentálisan sérült. Az ingatlan korábbi tulajdonosa, aki utolsó éveit szociális otthonban töltötte, 2018 végén elhunyt. A Vágfarkasdon élő örökösök pedig, akik nem kevés adósságot is örököltek a ház és a szántóföld mellé, a perektől és a végrehajtótól tartva el szeretnék adni a házat. Mellen Katalinék azonban nem tudnak máshová költözni. Az idős nőt és családját az önkormányzat karolta fel, keresik a megoldást a helyzetükre.

Saját házuk lakhatatlanná vált

Mellen Katalin 16 éve neveli elhunyt lányának két gyermekét, és velük lakik a kisebbik lánya is. A két gyerek édesanyja az ezredforduló után, Katalin férje pedig még korábban elhunyt. Van ugyan saját házuk Karván, de néhány éve ki kellett költözniük onnan, mert már lakhatatlan állapotba került. Az önkormányzat már korábban gyámságot vállalt a Duna-parti ház magatehetetlen, majd szociális otthonban került tulajdonosa felett – akiről a rokonok sem gondoskodtak –, és 2018-ban, 2019 júliusáig szóló lakhatási szerződés nyomán az ő házába költöztette Mellenéket. Mivel ez az épület is rossz állapotban van, a falu vezetése néhány halaszthatatlan javítást elvégeztetett ugyan rajta, de a rendes lakhatás feltételeinek így is alig felel meg.

Lakókkal együtt örökölték az ingatlant

A szóban forgó ingatlant a tavalyi júniusi hagyatéki eljárás szerint az elhunyt háztulajdonos apjának Vágfarkasdon élő lánytestvére örökölte meg. Akik csak a hagyatéki tárgyalást követően tudták meg, hogy rokonuk több adósságot halmozott fel, valamint azt, hogy a házban lakók vannak. Az adósságokról szóló, korábban kiküldött, de fel nem bontott leveleket ugyanis csak tavaly júliusban küldte el nekik a karvai önkormányzat. A tartozások végösszege szerintük nagyjából megegyezik az ingatlan piaci értékével. A házat egyébként is el akarták adni a nagy távolság miatt, de az adósság, illetve a végrehajtási eljárásoktól tartva minél hamarabb meg szeretnék azt tenni. Az örökösök számára érthetetlen, hogy a község tavaly augusztus óta miért nem tudta megoldani Mellenék lakhatását, akik bérleti szerződés nélkül laknak most a házban.

Mellen Katalin viszont embertelennek tartja, hogy az örökösök megszüntették az áramszolgáltatást és a vizet is el akarták zárni. Hangsúlyozta, hogy az örökösök a korábbi tulajdonosoknak még a temetésére sem jöttek el. A házat pedig kész azonnal elhagyni, amint módja lesz rá, de hónapok óta sem Karván, sem a környéken nem talált alkalmas lakha-tási lehetőséget.

Még 10 ezer euró hiányzik

Duka Gábor, Karva polgármestere elmondta, mindenkinek az az érdeke, hogy Mellen Katalin és családja el tudja hagyni a házat, de ez nem megy egyik napról a másikra. Még az egyik országos kereskedelmi televíziót is megkereste, remélve, hogy az ügy elmozdul a holtpontból. A tv-s szereplés hatására két helyről is kaptak jelentősebb felajánlásokat a helyzet rendezésére, és közadakozás elindítását is fontolgatták. Akkor még nem volt világos, hogy a kérdéses ház megvétele és felújítása, vagy Mellen Katalinék eredeti hajlékának tatarozása lenne-e a legjobb megoldás.

Tavaly év végén újabb, döntő fordulat történt a karvai család ügyében: egy komáromi ingatlanközvetítő cég ajánlotta fel segítségét Mellen Katalinéknak, amely házak, lakások felújításával is foglalkozik. Felmérték Mellenék házának állapotát, és kiderült, annak rendbetétele több mint 34 ezer euróba kerül. A költségeket különféle felajánlásokból finanszírozzák, elindult egy gyűjtés az Emberek az embernek (Ľudia ľuďom) nevű pozsonyi székhelyű karitatív szervezet irányításával is. Megkezdődött a felújítás, de sajnos a koronavírus-járvány megakasztotta a munkálatokat és adományok sem a várt tempóban érkeznek. „Sajnos, még mindig hiányzik 10 ezer euró a munkálatok befejezésére, de nagyon bízunk benne, hogy év végére befejeződik a felújítás és Mellenék visszaköltözhetnek a saját házukba” – tájékoztatta hetilapunkat a község polgármestere.

Kép és szöveg: miriák

Top