Abbahagyják a versenyzést a gútai lányok

Befejezi a versenyzést a művészi teremkerékpár női négyese. Az utóbbi évek legsikeresebb ilyen együttese már csak bemutatókon mutatja be tehetségét.

gutai bicaj

Összetett folyamat eredményeként jutottak el a gútai lányok arra, hogy nem versenyeznek többet és inkább saját életükre összpontosítanak, illetve bemutatók alkalmával láthatja még őket a közönség. Gútán immár lassan két évtizede hagyománya van a művészi kerékpárnak, s a női négyes együttes több felállást is megélt, míg a jelenlegi összetételű, Vincze Alica, Szabó Dóra, Domin Henriett és Glofák Viktória alkotta négyes sikert sikerre halmozott az elmúlt években.

Sagan, a példakép

Elég csak azt megemlíteni, hogy zsinórban háromszor is dobogósok lettek a világversenyen. Számtalan élményükből kiemelkedik a Cseh-Szlovákia Tehetsége (Česko Slovensko má talent) elnevezésű vetélkedő, amelynek 2016-os évadát nagy fölénnyel megnyerték.

Előző évben is indultak, azonban a malajziai világbajnokságra tartottak, és a tehetségkutató középdöntőjébe már nem jutottak be. Majd jött a felkérés, induljanak ismét, hiszen látványos kerékpártáncuk nem mindennapi élmény. Így aztán 2016-ban ismét nekiveselkedtek, és meg sem álltak a győzelemig. Másik emlékezetes pillanatuk Peter Sagan szlovák kerékpárossal való találkozásuk lett. A háromszoros világbajnok kerekezőt lenyűgözte a gútai lányok teljesítménye, s egy posztban gratulált a négyesnek. Nem sokkal később már közös tv-reklámban szerepeltek, melyben a világhírű kerékpáros közvetlen volt, amivel levette a lábukról a gútai lányokat.

Keserű pirula is kijutott a Szlovákiában kizárólag Gútán működő klub női négyesénél: a 2014-es brünni világbajnokságon mindössze másfél ponttal maradtak le a dobogóról, s ez némileg elkedvetlenítette őket. Ám az élet idén kárpótolta a négyest, tekintve, hogy az idei novemberi megmérettetésen világbajnoki bronzérmet szereztek, éppen azokat az osztrákokat megelőzve, akiket Brünnben igazságtalanul a dobogóra segített a szakzsűri.

Körülményes körülmények

A versenyzést azonban nem emiatt hagyják abba. Vincze Alica úgy fogalmazott, több körülmény is erre sarkallta őket. „Már rég a levegőben lógott, hogy abbahagyjuk, ám Hajdú Andrea edzőnk mindig rábeszélt minket, hogy még egy évvel toljuk ki. Idén azonban elérkezett a pillanat. Több dolog közrejátszott. Egyrészt négyen négyfelé vagyunk, nehéz összeegyeztetni az időt, főleg, hogy a sportcsarnoknak is kötött harmonogramja van” – mondja Vincze Alica.

Csapattársa, Szabó Dóra hozzáfűzi, szerinte Gútának kevés a meglévő sportlétesítmény, mert számos sportág van és szerencsére sokan aktívan űzik is a sportot. „Másfelől az anyagiakban sem dúskálunk. Bár nem panaszkodhatunk, hiszen a város is támogat, és most a kerékpáros szövetségtől is kaptunk támogatást, illetve új kerékpárjaink is lettek. Ám mindez nem elég ahhoz, hogy folytassuk. Az edzések gyakoriságán is múlik a siker, s ezt jelenleg nem tudjuk teljesíteni. Edzőnk is Magyarországon lakik, onnan jár edzésekre, ami tiszteletreméltó, de többre lenne szükség. Viszont edzőnek lenni sem egy karrierlehetőség, esetleg munka mellett lehet vinni. Mindezek tehát arra vezettek, hogy abbahagyjuk a versenyzést” – részletezi Szabó Dóra.

Glofák Viktória és Domin Henriett is úgy tartja, elérkezett az idő a váltásra. Heni ugyan még folytatja, ám neki is egyre nehezebb. Úgy vélik a jelenlegi körülmények között mindent elértek és megkaptak, ami lehetséges, a további fejlődésre pedig nem látnak lehetőséget.

Jövőbe tekintve

Szép emlékeket őriznek és a sportág népszerűsítéséért is sokat tettek, hiszen kezdetben vajmi keveset tudtak róluk, egy alkalommal szlovén zászlót kaptak a szlovák helyett. A jövőt illetően még sok a kérdőjel, önállósodni szeretnének, ahhoz pedig stabil állás szükséges. Egyelőre nem a sportágban képzelik el a jövőjüket, mivel ez számukra hobbi, bár azért a klub közelében maradnak, s ha szükséges, segítenek a következő nemzedéknek. Egyik megoldás erre a helyzetre egy profi sportolói ösztöndíj bevezetése lenne, hogy karrierileg is megérje maradni.

A versenyzést ugyan abbahagyták, de különféle programok kísérőakciójaként még találkozhatunk a gútai lányokkal.

Borka Roland
Fűri Gábor felvétele

Top