Aba–hegy leve szüreti ünnepség

Ógyalla. Október második hétvégéjén már hatodik alkalommal rendezték meg a hagyománnyá vált szüreti ünnepséget, a Bellő Konkoly-Thege Polgári Társulás szervezésében.

Többéves hagyomány folytatásaként a múlt héten szombaton nagy sürgés-forgás közepette készülődtek a szüreti felvonulás résztvevői a híres abai szőlőhegyen. A szájhagyomány szerint a puszta neve Aba Sámueltől eredeztethető, más elképzelések szerint az avarok nevét őrzi. Abapuszta ma ugyan közigazgatásilag Ógyallához tartozik, de a szőlőskertek egy része ímelyiek, másik része ógyallaiak, nagyrésze pedig martosiak tulajdonában van.A jelmezbe öltözött fiatalokból és felnőttekből álló társaság közös nótával hangolódott a felvonulásra és díszítette fel a lovas szekereket. A felvonulókat  az abai gazdák megterített asztallal és az Aba-hegy levével fogadták.

Aba-hegy leve
A kisbíró (Kovács András) a dobszó után több alkalommal hirdette ki a falu legaktuálisabb híreit és a szüreti kultúrműsorra és az esti vigadalomra hívta az érdeklődőket. A felvonulók négy óra körül értek el az abai Gónokba, ahol további nótázással és tánccal folytatták a mulatást. Majd következett a kultúrműsor, amelyben felléptek az ímelyi Búzavirág énekkar, a Szikes és Kisszikes citerazenekarok, a martosi hagyományőrzők,  az ógyallai Őszirózsa népdalkör, a Bellő  Konkoly-Thege gyermek néptánccsoport. Az idei szüreti ünnepség fergeteges szüreti vigadalommal ért véget.

Kép és szöveg: miriák

Top