A vízimalom felújítására gyűjtenek

Gúta. Nyilvános gyűjtést indított a gútai hajómalom malomkerekének felújítására a műemlék tulajdonosa és üzemeltetője, a Vízimalom Társulás (Spolok Vodný mlyn). A rekonstrukcióhoz az előzetes becslések szerint mintegy 20-25 ezer euróra lenne szükség. A gyűjtés év végéig tart.

„Tavaly két vihar is komoly károkat okozott a malomkerék lapátjaiban, előzetesen ezeket szerettük volna kicserélni, ám időközben kiderült, a tengely is nagyon rossz állapotban van, az is cserére szorul – nyilatkozta lapunknak Helena Šáliová, a Vízimalom Egyesület vezetőségi tagja. – Sajnos, saját forrásból nem tudjuk állni a javítás költségeit, ezért választottuk a segítségkérésnek ezt a formáját. Mivel a terület, amelyen a vízimalom is áll, 2016-ban az Állami Földalaptól a helyi mezőgazdasági szövetkezet tulajdonába került, velük pedig azóta sem sikerül bérleti szerződést kötnünk, így pályázni sincs lehetőségünk. A koronavírus-járvány miatt viszont az év első felében gyakorlatilag bevétel nélkül maradtunk, nem jöttek az iskolás és nyugdíjas csoportok, turisták. Pedig korábban nemcsak Szlovákiából, de szerte a világból érkeztek szervezett csoportok, és egyéni látogatók.” Az egyesület az általuk nyitott transzparens számlára (SK17 0900 0000 0051 7052 0095) várja a pénzadományokat, a teljes bevételt a vízimalom sérült részeinek felújítására fordítják. Megtudtuk, szükség lenne továbbá a zsindelytető újbóli festésére és a padlózat kezelésére is. Amilyen ütemben érkeznek az adományok, úgy tudják végezni a malomkerék felújítását.

A gútai vízimalom a Dunaradványon 1920-ban Szivanó Béla által építtetett, majd 1945-ben leégett malom mása. A radványi malom eltűnése az utolsó Dunán található vízimalom megsemmisülését jelentette. 1982-ben – elsősorban korabeli fotók és az egykori alkalmazott, Swain Lajos alkotta modell alapján – készült el hiteles másolata. A gútai malom 25 éve került helyi természetvédők tulajdonába, és a jelenlegi helyére. Szlovákia egyetlen, utolsó úszó vízimalmában jelenleg múzeum működik. A Kis-Duna holt ága és a Vág folyó félszigetének festői környezetében található malomhoz Európa leghosszabb fedett fahídján át jut el a látogató.

Helena Šáliová elmondta, a malommúzeum jelenleg látogatható. Hosszú idő után újra rendeznek szabadtéri zenés esteket is a vízimalom térségében, július 25-én a Petra Börnerová Trió szórakoztatja a közönséget.

(vkm)

(Cikkünk a Delta július 21-i számában jelent meg.)

Top