A világ legnagyobb kirakója se fogott ki rajta

Perbete. A községben élő Pinke Erika hobbija a puzzle néven ismert kirakós játék. Azt, amivel a gyerekek eljátszadoznak, ő már mesterfokon műveli.

Pinke Erika legújabb alkotása az udvarban kiállítva

Először 2012 augusztusában kezdett hozzá a 428×157 cm méretű képhez, és következő év február közepére fejezte be. Abban az időben történt, hogy az angol Amanda Warrington bejegyeztette magát a Guinness-féle Rekordok könyvébe: 17 hónap alatt 24 ezer elemet illesztett egymás mellé. Senki sem sejthette, hogy Dél-Szlovákiában akad egy hölgy, aki nálánál is jobb, és azóta többször túlszárnyalta az említett rekordot. Ez a hobbi bizony nagyon nagy türelmet igényel. „Engem nem idegesít, ellenkezőleg: nyugtat, de érzem benne a kihívást is. Nekem terápia a puzzle, ha valami felidegesít, bevonulok, s elfoglalom magam” – vallja Erika.

Az évek során fokozatosan sikerült neki a nagyobb és nagyobb méretű képeket kirakni. Az elmúlt években 170 633 elemet illesztett egymás mellé, s további mintegy harmincezret rakott ki másoknak. 2020 őszén a lányától 54 ezer darabból álló puzzle-t kapott, amelynek méretei 8,7×2 m. „Tavaly október 22-én kezdtem neki és idén március16-án fejeztem be, azaz 146 nap alatt készültem el vele. Egy száz literes utazótáskában volt a 27 zacskó 2-2000 darabbal, ami nagyon frappáns megoldás, hiszen a kirakó neve Utazás a művészet körül – mondta lapunknak. – Jelenleg ez a világ legnagyobb kirakója. Sajnos 3 darab hiányzott belőle, viszont 2 olyan darab volt benne, ami nem illett sehová. A gyártó megígérte, hogy elküldi a hiányzó részeket. Az idei húsvéti ünnepek alkalmából az udvarunkban kiállítottam ezt a hatalmas alkotást, amelynek nagyon sok látogatója volt. Sajnos csak távolabbról, kívülről csodálhatták meg az érdeklődők az élő galériát.”

(miriák)

Top