A turizmusra összpontosítanak

 

DUNAMOCS. A Duna-parti község költségvetését a stabilitás jellemezte az elmúlt két évben. Ez annak tudható be, hogy a tartozások fokozatos csökkentése mellett megragadtak minden lehetőséget, hogy külső forrásokat biztosítsanak a fejlesztésekhez.

Banai

„Régiónk súlyos gondja a munkanélküliség. Meggyőződésem, hogy hosszú távon elsősorban a turizmus fejlesztése lehet a kitörési pont, az ehhez kötődő szolgáltatások segíthetnek hozzá új munkahelyek teremtéséhez” – kezdte beszélgetésünket a község polgármestere, Banai Tóth Pál. Mint mondta, sokat várnak a másfél éve alakult Dunamente TDM (Turisztikai Desztináció Menedzs­ment) szervezettől, melynek fő célja az Alsó-Duna menti régió turizmusának fellendítése.

A Komárom–Karva kerékpárút megépítése – mely Dunamocs irányítása mellett valósult meg – fontos előrelépés volt, kezdete egy arculatváltásnak a régióban. A 27 kilométeres szakasz az Eurovelo 6 nemzetközi kerékpárút része. Ez lendületet adhat a térség turizmusának: további vállalkozások épülhetnek rá a gasztronómia, a borturizmus, a szálláshelyek bővítése, de akár a kerékpárkölcsönzés, horgászat és más szolgáltatások terén” – mutatott rá Dunamocs első embere.

„Karvával közösen kidolgoztunk egy tervet a két település közötti Duna szakasz kihasználására. Az előkészítésben vízügyi, turisztikai szakemberek, hajósok, horgászok és a természetvédelmi hivatal szakértői is közreműködtek. A cél, hogy a természeti értékek megőrzése mellett hasznosítsuk azt az egyedülálló értéket, amit a Duna jelent – figyelembe véve a látogatók és az itt élő közösség érdekeit is. El akarjuk érni, hogy néhány éven belül a régió a kerékpáros és vízi turisták keresett célpontjává váljon” – folytatta Banai Tóth Pál.

mocs

Karva és Dunamocs között kialakítanák a „Duna gyöngye üdülőövezetet”, mely magába foglalná a kúria felújítását, madártanösvény létrehozását, egyéb turisztikai attrakciókat. „Karván egy másfél kilométeres homokos folyópart szakaszra mobil infrastruktúrát tennénk, azaz kezdetnek 100 db napozóágyat és napernyőt, mobil wc-ket és zuhanyzókat telepítenénk. Dunamocshoz közelebb pedig nagyszerű feltételek vannak horgászatra és kempingezésre, ott ezt próbáljuk kihasználni. A projekt különlegessége a neszmélyi Zoltán Gőzös Alapítvány által történelmi dokumentumok alapján megtervezett, 15. században használt gálya, amely modern hang- és fénytechnikával felszerelve úszó színpadként színesítené a folyóparti rendezvényeket a Duna tetszőleges partszakaszán.”

A község csatlakozna a közép-európai Mária-zarándokúthoz, amely az El Camino mintájára az ausztriai Mariazelltől Csíksomlyóig vezet, 1300 kilométeren összekötve a Mária kegyhelyeket. Dunamocs és Karva ebben a projektben is közösen vesz részt, felvállalva a Komárom és Párkány közötti szakaszt. Itt 5 db automatikus kerékpárkölcsönző pont és három csónakkölcsönző létesülne. Ez nemcsak a zarándokokat szolgálja majd, de a helyieket és a térségbe érkező fürdővendégeket is.

A polgármester megjegyezte azt is, hogy a község 800 ezer euró értékű pályázatot nyert egy szelektív hulladékgyűjtő udvar létrehozására, valamint az ezt kiszolgáló gépek beszerzésére. További terv a Virt–Dunaradvány–Dunamocs szennyvízhálózat és víztisztító állomás megépítése. Ebben az évben is folytatni szeretnék a közösségi rendezvények, események megtartását: idén is megrendezésre kerül a Burcsákfesztivál, a Hídverő napok, s a község rendezi az Ister-Granum régiós borversenyt is.

„Idén független szakértők is értékelték eredményeinket: a Nemzeti Tájékoztatási Központ Szlovákiában 2926 településen végzett elemzést pénzügyi és vagyongazdálkodási területen, amelynek eredményei alapján rangsorolták az önkormányzatokat. Dunamocs a Komáromi járásban a 3., Nyitra megyében a 19. legjobb eredményt érte el. Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek nehézségeink, de fontos visszaigazolás számunkra, hogy jó irányban haladunk” – összegezte a polgármester.

(miriák)

Top