A színházigazgató választ vár

Még augusztusban fordult levéllel Tóth Tibor Jászai Mari-díjas színművész, a Jókai Színház igazgatója a Külhoni Magyar Nemzeti Színház vezetőségéhez, Benkő Géza színész tavaly november 19-én bekövetkezett sajnálatos tragikus halálával kapcsolatban. A birtokunkba jutott levél szerint a magyarországi társulat több mediális felületen is közölte, saját halottjának tekinti Benkő Gézát.

Bányavakság-jelenetBenkő Géza és Tóth Tibor a Bányavakság című tragikomédia egyik jelenetében

„Szeretném Önöket emlékeztetni arra, hogy eme tiszteletreméltó vállalás a színházi világban nem csupán a mediális megjelenéssel, hanem egyéb felelősséggel is jár. Elsősorban a temetés összes költségének a viselésével. Géza özvegyétől tudomásom van arról, hogy e vállalással járó ígéretüket a mai napig nem teljesítették” – áll a levélben, amelyben Tóth Tibor arra kéri az érintetteket, hogy ezen nemes erkölcsi kötelességüknek mihamarabb tegyenek eleget.

A levelet augusztus végén küldte el a színházigazgató, ahogy a Deltának elmondta, válasz a mai napig nem érkezett. „Ezért úgy gondoltam, hogy a színház fenntartójának, a Szerencsi Önkormányzatnak, illetve a szerencsi polgármester úrnak valamint Vidnyánszky Attilának, a budapesti Nemzeti Színház igazgatójának is elküldöm. Remélem, legalább tőlük érkezik válasz, ha már a szerencsi Külhoni Magyar Nemzeti Színház válaszra sem méltatott. A levelet természetesen a családdal egyeztetve írtam meg és küldtem el, mert úgy gondolom, ha valaki ezt a küldetést vállalja, akkor a nemes vállalásnak illik eleget is tenni” – fogalmazott a színházigazgató.

Megtudtuk, a Komáromi Jókai Színházban emlékműsor lesz Benkő Géza halálának első évfordulóján, november 16-án, pénteken este. „A fellépők jelezték, ezen a napon érnek rá, ezúttal hozzájuk igazodik a színház. Színpadra lépnek majd Derzsi György, Vadkerti Imre, Stubendek Katalin, a Duna Művészegyüttes Juhász Zsolt vezetésével, Bardon Ivett és Tatár Bianka velük adnak majd elő egy részletet a szarvasi Csodaszarvas című musicaljéből, amelyben Géza is játszott. Tóth Attila Svédországból, Kukola József Írországból jön haza az emlékműsor miatt, és képviselteti majd magát a kassai Thália Színház is. Tóth Roland, Madár Veronika, a Jóban Rosszban szereplői jelezték érkezésüket, ott lesz Jožo Pročko, a volt osztálytárs is. Természetesen a közönség elé állnak a Jókai Színház színészei, akikkel kisebb-nagyobb szünetekkel több évtizedig játszott Benkő Géza. Amolyan „Gézás” előadást szeretnénk. Nem szentimentális, hanem helyenként humoros, pörgős másfél órát, hogy a néző, amellett, hogy Gézára emlékezik, jól szórakozzon. Az előadás teljes bevételét Géza gyermekeinek a megsegítésére szeretnénk felajánlani” – tudatta Tóth Tibor.

(bárány)
(Fotó: Kiss Gibbó Gábor)

Top