A nyolcvanéves Boráros Imrét köszöntötték

Komárom. Egymás után érkeztek március 2-án a Tiszti Pavilon dísztermébe a rajongók, tisztelők, pályatársak, barátok, hogy részt vegyenek Boráros Imre Kossuth-díjas színművész, a Komáromi Jókai Színház Örökös tagja vetítéssel egybekötött jubileumi, nyolcvanadik születésnapja alkalmából rendezett ünnepi programon.

A 10 éves Boráros Imre Színház szervezésében megvalósult rendezvényen az ünnepelt mellett volt – ahogy élete minden szép és fontos pillanatában – felesége, Petrécs Anna színművésznő, a Komáromi Jókai Színház örökös tagja, és fiuk Boráros Henrik, Cseh Oroszlány-díjas látványtervező, a Prágai Nemzeti Színház elismert díszlettervezője.

A műfaji sokoldalúságáról ismert, a művészethez és színházhoz végtelen felelősséggel és maximalizmussal viszonyuló Boráros Imre színészi és filmszínészi pályájának ívét kezdetektől a mai napig, valamint életének egy-egy kedves vagy éppen fontos állomását korabeli fotók segítségével elevenítették fel. A színművész több mint kétszáz szerepét felsorolni azonban lehetetlenség lett volna. Felvillant azonban hazai színpadon, ahol a drámairodalom legjobb karaktereit formálta meg, magyarországi vendégszereplésein, Brüsszelben készült képeken, a Dráfi Mátyás Kossuth-díjas színművész által alapított Teátrumban, az amerikai, kanadai, ausztráliai turnéi során és természetesen a saját maga alapította színház fényképein.

Boráros Imrét, akinek munkásságát számos hazai és magyarországi díjjal ismerték el, köszöntötte többek közt Balogh Csaba, Magyarország pozsonyi nagykövete, Kövesdi Szabó Mária, a kassai Thália Színház művésze, a Magyar Művészeti Akadémia színházművészeti tagozata képviseletében Császár Angéla színművész, Pataki András, kultúráért felelős helyettes államtitkár, valamint Horányi László, az Esztergomi Várszínház igazgatója. Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár levelét Czimbalmosné Molnár Éva, a Nemzetpolitikai Államtitkárság Felvidékért felelős főosztályvezetője tolmácsolta. Keszegh Béla, Komárom polgármestere elmondta, hogy „van sok jó színész, de kevés olyan egyedi van, akiknek a stílusuk, hangjuk felismerhető, és sok esetben azok a szerepek, amelyeket játszottak, az ő előadásmódjuknak köszönhetően maradtak emlékezetesek. A sok felsorolt darab közül biztosan ilyen Lucifer Az ember tragédiájából, La Mancha lovagja, Tóték őrnagya. Minket, felvidékieket ért az a szerencse, hogy leggyakrabban láthattuk Boráros Imrét színpadon, aki a világ számtalan pontjára vitte el a magyar kultúrát. Bízom abban, hogy még a jövőben is gyakran találkozhatunk vele színpadon, akár színdarabban, akár monodrámában.”

Rák Viktória színművésznő, Lakatos Róbert brácsaművész, Hanusz Zoltán népzenész és Farkas Róbert zenész nívós produkciójával tarkított ünnepi műsort Csáky Pál író-politikus beszéde zárta, aki nem csupán kedves és szeretetteli szavakkal készült, de egy ajándékkal is. Boráros Imre és Petrécs Anna részére írt egy kétszemélyes darabot, melynek premierje ősszel a pozsonyi Magyar Kulturális Napok keretén belül valósulhat majd meg.

A jubileumi program végén Boráros Imre még hosszasan fogadta a gratulációkat és a szeretet virágait.

JN.

Kapcsolódó cikkeink:
Életműdíj Boráros Imrének
Mokos Attila: elvakult hit, elhivatottság és szerelem kell a színházhoz
Dráfi Mátyás: a nézők szeretete tart a színpadon
Varsányi Mari: már megkaptam mindent
Bandor Éva: szabadság két filmforgatás közt

Top