A népmese ünnepe a Ferencesek utcai oviban

Több komáromi iskola és óvoda mellett a Ferencesek utcai óvodában is megtartották a Magyar Népmese Napját. Délután a Kossuth téren, a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület szervezésében folytatódott a népmese ünnepe.

Célunk, hogy a gyerekek megismerjék és megszeressék a mesét, melyben mindig a jó győz a rossz felett, így megtanulják, hogy érdemes jónak, becsületesnek lenni – mutatott rá Barta Ildikó, az óvoda igazgatónője. Hangsúlyozta, az óvodás korú gyerekek az utat a csodavilág és valóság között éppen az élőszóval elmondott mesén keresztül találják meg. Tudják, hogy amit a mesében hallanak, az a valóságban nem található, mégsem kételkednek, s képzeletük éppen ebben a játékos feszültségben képes csodálatosan fejlődni. Ezért kell az óvodában és otthon a szülőknek fejből és könyvből reggel és este, hétfőtől vasárnapig sokat és még többet mesélni.

ferences ovisok_nepmese
Délelőtt a Kuttyomfitty Társulat látogatott el a Ferencesek utcai oviba, s az Eltáncolt cipellők című mesét adták elő. Délben a többi magyar óvodához hasonlóan itt is mesére aludtak el a gyerekek, délután 4-től pedig a Kossuth téren folytatódott a népmese ünnepe, ahová már a szülőkkel együtt látogattak ki a komáromi ovisok, kisiskolások. Mesét mondott Varsányi Mari színművésznő, majd a Jókai Mór Alapiskola tanulói Janikovszky Éva műveiből adtak elő egy összeállítást. Egy rögtönzött kiállításon bemutatták a tavaly készült legszebb gyerekrajzokat, a kis alkotók között pedig kisebb jutalmakat is kisorsoltak.

(d)

Top