A Monostori Erődben is forgott a HadikDél-Komárom. Az 1710-ben a csallóközi Nagymadon született Hadik András hadvezérről forgat filmet Szikora János. A Mária Terézia által a leghuszárabb huszárnak titulált császári-királyi tábornagy életéről és legnagyobb tettéről, Berlin 1757. október 21-én történt elfoglalásáról és megsarcolásáról szóló kalandfilm fontos jelenetei forogtak novembertől a múlt hét közepéig a Monosotori Erődben.

A berlini kapu berobbantásának jelenetét is bemutatták az újságíróknak a filmforgatás kapcsán tartott sajtótájékoztatón. Ugyanis az 1750-es évek Berlinjét, sőt a városkaput is, az erőd falai között építették fel a filmesek, akiknek a munkáját Steve Dent, a Marvel-filmek akciórendezője is segíti.

„A külföldi filmesek jobban ismerik már Közép-Európa legnagyobb erődrendszerét, mint a hazai filmkészítők, ám ez a Hadik forgatásával megváltozott” – mondta Vizeli Csaba, a Monostori Erőd ügyvezető igazgatója hozzátéve, hogy a történelmi falak között forgatták a Borgiák és a Vaják című sorozatok számos jelenetét. Hangsúlyozta, el kell mesélni a mi hőseink történetét. „Ennek köszönhetően talán majd újra elkezdenek olvasni a fiatalok” – tette hozzá.

Nagy Endre a film vezető producere (aki a 2007-ben bemutatott 56 csepp vér musicalfilm producere) elmondta, három évig készítették elő a Hadikot, a szereplőgárda a forgatás előtt hónapokig próbált. Szeptemberben kezdődött és január közepéig tart a forgatás. A Monostori erődben népes stáb vonult fel. „Azokon a napokon, amikor két kamera forgott, négyszázötvenen is voltunk” – árulta el a filmes szakember, aki szerint azért fontos megmutatni Hadik András huszártiszt életét, mert ugyan számos helyen szobra áll, utcák, falvak őrzik a nevét, mégis kevesen ismerik, és az iskolában sem tanítják. „Két korabeli kívülálló, Mária Terézia és Hadik András sikeres összefogása fogott meg ebben a történetben” – fogalmazott Kis-Szabó Márk forgatókönyvíró, aki a készülő Petőfi-filmen is dolgozik. Hozzátette, Hadik Andrásnak lehetetlen küldetést sikerült véghezvinnie, kiérdemelte a leghuszárabb huszár címet. Mária Teréziát Horváth Lili, Hadik Andrást Trill Zsolt alakítja a filmvásznon, Szabó Győző, Reviczky Gábor és Molnár Áron is a szereplőgárda tagjai.

A sajtótájékoztató részeként a forgatási helyszínt is megtekinthették az újságírók. Éppen Berlin ostromát forgatták azon az esős csütörtöki napon, amikor 168 kaszkadőr verekedett a bástyák között. A kaszkadőröket Gulyás-Kiss Zoltán akciórendező, kaszkadőr készítette fel. „Komárom után visszatérünk Babatpusztára, ahol a berlini külső jeleneteket forgatjuk. Az utolsó képkockákat pedig a nagytétényi kastélyban rögzítjük majd januárban. Az elkészült film jövő ilyenkor kerül majd a mozikba” – közölte Nagy Endre vezető producer.

A huszáros megafilm költségvetése bruttó hárommilliárd forint, a Nemzeti Filmintézet 1,9 milliárd forinttal támogatta a filmet.

(szél)
fotó: a szerző

Top