A Mi Karácsonyunk

KOMÁROM. A Komáromi Önkéntesek Csoportjának hetek óta tartó szervezkedése meghozta gyümölcsét ádvent aranyvasárnapján. Négy helyszínen egymást követték az ünnepváró programok, több százan örültek együtt az ünnep közeledtének.

mikaracsonyunk

A kezdeményezés Kiss Réka vezetésével indult útjára, maga mellé sorakoztatva számos tenni akaró komáromi polgárt, civilt és vállalkozót. A szervezők azt tűzték ki célul, hogy valódi ádventi hangulatot teremtsenek Komárom főterén, mert úgy érezték, mindeddig nem volt olyan rendezvény a Klapka téren, amely a karácsonyi hangulathoz méltó lett volna.

A városközpont délután 2 óra körül megtelt érdeklődőkkel, még a kissé szeles idő sem riasztotta el az embereket. Négy helyszín közül választhattak a látogatók: a Klapka téren különböző zenei programok várták őket, Komárom zenészeié és kórusaié volt a szabadtéri színpad. A téren Mézes Mázolda nyílt, mézeskalácsokkal csalogatva kicsiket és a nagyokat, a Pince egyetemi klubban pedig kézműves foglalkozásokkal kötötték le a gyerekeket Mészáros Tímea képzőművész, valamint Pézman Enikő pedagógus vezetésével. Az Európa-udvar Borozója a felnőttek, önkéntesek találkahelye volt.

Stubendek László polgármester köszöntője után Korpás Éva és a Ritka Magyar Folkband nyitotta a műsorfolyamot, óriási sikert aratva főleg a kicsik körében, majd a komáromi gyerekek együtt énekelték el a Csendes éj és a Kis karácsony, nagy karácsony ismert karácsonyi dalocskákat. Ezután felgyulladt a negyedik gyertya is az ádventi koszorún.

A program Benes Ildikó és Pőthe István műsorával folytatódott, majd a Concordia Vegyeskar, a Jókai Mór Alapiskola Gaudium Vegyeskara, a Klapka György Dalkör, a Čakanka Dalkör és a Kantantína Dalkör léptek fel. Ifj. Bertók Tibor, Kulin Eduárd és az Ógyallai Művészeti Alapiskola növendékei is bekapcsolódtak a mókába, a legkisebbek rögtön táncra is perdültek a muzsikaszóra. A kora esti órákban Emmer Péter gitárjátéka és Lakatos Róbert hegedűjátéka szórakoztatta a közönséget.

Közben elkészült Komárom Város Mézeskalácsa is, amit gyerekek bevonásával díszítettek fel. A két komáromi pékségben 30 családtól összesen 27 kg nyers tészta gyűlt össze, amit aztán az összetartozás jegyében egy nagy tésztává kevertek a rendezvény reggelén. A mézeskalácsformák Komárom város nevezetes épületei voltak – a templomok, a víztorony, a városháza és az erődrendszer formájára vágták a tésztát kicsik és nagyok.

A komáromi önkéntesek meghittséget és melegséget varázsoltak a város szívébe az aranyvasárnapi programoknak köszönhetően – hangzott a látogatók egyöntetű véleménye. Őszinte mosolyok hoztak össze több száz komáromi embert, akik együtt örültek az ünnep közeledtének.

A Mi Karácsonyunk rendezvénysorozatot mintegy 25 önkéntes hívta életre. „Köszönet illeti a támogatókat, akik kisebb, vagy nagyobb mértékben kivették a részüket a szervezés anyagi vetületéből. Köszönjük a szolgáltatóknak és a vállalkozóknak, hogy eltekintettek a haszonszerzés lehetőségétől, köszönjük mindenkinek, aki csatlakozott hozzánk. Végül, de nem utolsósorban pedig a fellépőknek köszönjük, hogy honorárium igénye nélkül tették varázslatossá az utolsó ádventi vasárnapot“ – áll közös nyilatkozatukban.

A rendezvényről rengeteg kép készült, melyek a www.karacsony-vianoce.eu honlapon nézhetők meg.

(pzs, d)(fotó: Finta Dobos Boglárka)

Top