„A lakosokat akarjuk szolgálni“2017 elejétől új vezetése van a komáromi vízgazdálkodási vállalatnak, a KOMVaK-nak. Azóta alaposan átvilágították a vállalatot, elkerülték a csődöt, sőt, szemmel látható fejlesztések indultak be. Az irányítás immár Ruman Patrik vezérigazgató kezében összpontosul, vele beszélgettünk.

IMG_2308

• Visszatekintve hogyan látja, mi okozta, hogy a KOMVaK csődközeli helyzetbe került?

– A túlzott beruházási étvágy, miközben ezekre a fejlesztésekre nem is volt pénze. Ezért a vállalat beszállítói hiteleket vett fel. A HASS társaságtól felvett kölcsön pedig – és a későbbi jelzálogszerződés – majdnem végzetesnek bizonyult. Már az is, hogy borzalmas, rendkívül költséges feltételekkel vette fel a KOMVaK, ráadásul nem is törlesztette az adósságát a megállapodás szerint.

• Kik ezért a felelősök? Lesz felelősségrevonás?

– Abban az időben a döntésekért a felelősséget az igazgatótanács, pontosabban annak korábbi elnöke, plusz még egy tag viselte. Még tavaly feljelentést tettem hűtlen kezelés miatt. A hatóságok azonban úgy ítélték meg, hogy abban az ügyben nem történt károkozás, így bűncselekmény sem. Most egy másik eset merült fel, és ha bizonyítottnak látom a károkozást, újabb feljelentést teszek. Feljelentést viszont bárki tehet, akinek információja van valamilyen gyanús ügyről. Sőt, ez mindenkinek kötelessége is.

• Mi kellett ahhoz, hogy a vízmű visszatáncoljon a szakadék széléről?

– Felelősségteljes és hatékony gazdálkodás. Egyes beszállítóinknak például felmondtunk, és inkább önerőből végeztük el a kérdéses munkát. Csupán ez évi 400 ezer eurós megtakarítást hozott. Átértékeltük és több vezető pozícióban csökkentettük a béreket, lefaragtuk az üzemanyag- és telefonköltségeket.

• Néhányan vitatják, szükség volt-e a HASS vállalattal megegyezni, majd egy banki kölcsönnel kiváltani a gyilkos jelzálogszerződést.

– A HASS vállalat elindította a végrehajtási eljárást a KOMVaK-kal szemben. Gyorsan kellett lépnünk, hogy leállítsuk. Az új megállapodással 1,9 millió eurót spórolt a vállalat, ennyivel kevesebbet kell visszafizetni. Azzal, hogy banki kölcsönre váltottuk a HASS-szal szembeni adósságot, azt eredményezte, hogy a 3,5 százalékos korábbi kamat 0,68 százalékra csökkent. Ez további 700 ezer eurós megtakarítást jelent.

• Milyen fejlesztések történtek 2017 óta?

– Az esőelnyelő lefolyók rendszeres tisztítását átvállaltuk a várostól. A Béke és az Udvaros utcán felújítottuk a szennyvízelvezető csatornát, valamint a Seress, a Csillag és a Dob utcán felújítottuk a vízvezetékrendszert. A Munka utcán megoldottuk az esővíz elvezetését, a Határőr utcán pedig felújítottuk a szennyvízcsatorna csatlakozót. Elkezdtük a vízvezeték kiépítését Kabátfalun és Harcsáson. Eddig összesen 750 méternyi új vízvezetéket építettünk, plusz a város is újjáépített 350 métert.

• Iskolai versenyeket támogatnak, vízadagolókat és ivókutakat adományoznak, nyáron párakaput működtettek. Miért?

– A vállalat körüli korábbi visszásságok sajnos nagyon megtépázták a KOMVaK hírnevét. Ezzel a tevékenységgel igyekszünk megmutatni a komáromiaknak, hogy értük vagyunk, bízzanak bennünk, városi cég vagyunk. Azon dolgozunk, hogy ügyfélbarát irodát és szolgáltatásokat nyújtsunk Komárom lakosainak. Ezért vezettük be a részletfizetési lehetőséget is, amit a lakosok 35 százaléka már most kihasznál. Automatikus vízóra leolvasást szeretnénk, egy interaktív weboldalt, mely magába foglal egy úgynevezett „ügyfélkapu“ alkalmazást, ahol a fogyasztó online is elintézheti ügyes-bajos dolgait a vízművekkel.

• Mik a jövőbeni tervek?

– Folytatjuk a csatornák és vízvezetékek felújítását, az esőelnyelők fokozatos tisztítását. Hamarosan például az őrsújfalusi Kertek­alja utca problémáját igyekszünk megoldani. Távolabbi célunk, hogy Komáromban minél több helyen legyen vezetékes ivóvíz és csatornázás – Kabátfalun és Harcsáson is.

-x-

Top