A kultúra szolgálatában

LAKSZAKÁLLAS. Kultúrfalu – így hívják a régióban ezt a több mint 1200 lakosú települést. Vitathatatlan, hogy Lakszakállas a járás egyik legmozgalmasabb községe. Jó pár éve teltházas produkciók egész sorát rendezték meg, melyek beivódtak a környező falvak lakosainak a tudatába. Bartal Andrást, a falu polgármesterét kérdeztük, milyen tervekkel vágnak neki a 2017-es évnek?

Bartal András Lakszakállas polgármestere

„A tavalyi évben sikerült kisebb pályázatokat elnyernünk különböző rendezvények támogatására, megszervezésére. Nagyobb pályázati kiírás, ami megfelelt volna a község szükségleteinek, nem volt. Így nagyon sok beruházást önerőből kellett megvalósítanunk. Ilyen volt például az út kiszélesítése és a járda megépítése a kultúrház melletti részen a Fő utca és a Sport utca között. Újabb járdát építtetünk a Kertész és a Vasút utca között. Kicseréltük az ablakokat az egészségügyi központ épületén. Felújítottuk a napközit, és egy nagyobb tanterem létrehozására is sor került. Újjáépítettük a kastély tetőszerkezetét és a mennyezetet” – mondta a polgármester.

„Ebben az évben is szeretnénk több beruházást véghezvinni. Ezek között elsősorban a községi hivatal felújítása szerepel, melyet az Enviro-alap jóvoltából szeretnénk megvalósítani. A sorozatos beázások és a balesetveszély miatt sürgető a tornaterem rekonstrukciója is, mely magában foglalná a nyílászárók cseréjét, a lapostető leszigetelését. Az elmúlt években történtek javítások az épületen , de ez csak tűzoltás volt. Nagyon bízom benne, hogy megvalósul a Lakszakállason áthaladó főút felújítása, melyre ígéretet kaptunk  Nyitra megye részéről, mivel az útszakasz a megye hatáskörébe tartozik. A napközi épületén szükséges a lapostető javítása, és szeretnénk felújítani a napközi melletti iskolai műhelyt is. Erdősítést is tervezünk közel fél hektáron, elsősorban hársfákat szándékozunk telepíteni. Gondolkodunk egy komposztáló udvar létrehozásán is.

laki

Négy fő közösségi programunk – a MozgatLAK amatőr futóverseny, a falunapi ünnepség, a Lakikatlan főzőverseny és a színjátszó fesztivál – megvalósul idén is. Megemlíteném még a június 17-én megrendezésre kerülő  tűzoltóversenyt, mely egyben ligaforduló is lesz. Büszkék lehetünk a tűzoltóinkra, akik szépen rendezik soraikat, versenyeket szerveznek, aktívak, viszik a falu jó hírét. A többi szervezet, közösség is nagyon jól működik, aktivan bekapcsolódnak a falu nyüzsgő életébe. Köszönet ezért a munkáért mindenkinek, aki tett és tesz a falu közösségéért, a falu felemelkedéséért, és azért, hogy községünkre büszkék lehessünk” – mondta Lakszakállas első embere.

Pint Sándor

Top