A kőszívű ember fiai a Monostori Erődben

Történelmi musical ősbemutatójának helyszíne lesz a hétvégén a Monostori Erőd. A kőszívű ember fiai kerül színre a jövőre 15 éves Magyarock Dalszínház előadásában, parádés szereposztásban, száz lovas és gyalogos hagyományőrző közreműködésével. Vizeli Csaba rendezővel beszélgettünk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ismét Jókai műve a Magyarock Dalszínház műsorán

„A zenés színpadi adaptáció a legösszetettebb valamennyi színpadi adaptáció közül” – fogadott a Monostori Erőd igazgatója, majd így folytatta: „Egy filmben egy-két snittel megoldják, hogy oldalakat ugranak, egy regény esetében a próza sok mindenben adja magát, ám mindezt megtámogatni megfelelő hangulatú zenékkel, úgy, hogy ne csak klasszikus értelemben vett betétdalok legyenek az előadásban, hanem a mű nagy része zenében szólaljon meg, nagyon nehéz feladat. Ebben az esetben ez fél éves munka volt, de még most is, amikor egész héten, a helyszínen próbálunk, bizonyára változni fognak jelenetek” – tudatta a rendező.

A kőszívű ember fiai történelmi musical fő koncepciója tőle származik, az általa megteremtett vázlat alapján dolgoztak Másik Lehel és Medveczky Szabolcs zeneszerzők. Harmincöt jelenetből áll az előadás. Rengeteg helyszínt, sok karaktert mutatnak meg, akiknek más-más életútjuk van, és különböző helyeken kapcsolódnak egymáshoz.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vizeli Csaba: Vállalás, hogy megzenésített Jókai-műveket játsszunk a Monostori Erődben.

„A Monostori Erőd várfalait és sáncait is bejátsszuk majd, azon túl, hogy az emeletes díszletben zajlik a játék” – mesélte tovább Vizeli Csaba. „Több, mint százan lesznek a színpadon a Siklósi József főépítész és jómagam tervezte díszletben, Balai Zsuzsa, Kemenes Fanni jelmeztervező egykori munkatársa jelmezeiben, rengeteg lovas és gyalogos hagyományőrző a környékről és helyből, azután a Komáromi Magyar Lovas Színház tagjai. A megszólaló szereplők száma húsz. Lesz tánckar, és sok egyéb színpadi közreműködő is, a koreográfus és rendezőtárs Bakó Gábor. Mindez pirotechnikával, hintókkal, lovakkal, ágyúval, fegyverekkel. Igazi szabadságharcos érzést és hangulatot szeretnénk a csillagos ég alá varázsolni” – tájékoztatott a 64 hektáros, 640 teremmel rendelkező Monostori Erőd igazgatója, aki nagyon örül, hogy Nagy Anikó, a budapesti Rockszínház vezető művésznője, a magyar musicaljátszás egyik kiemelkedő alakja elvállalta Baradlayné szerepét.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Legidősebb fiát, Ödönt Egyházi Géza és Csengeri Attila játsszák felváltva, Richárdot Balogh Gábor alakítja, Jenő szerepében Másik Lehel áll majd a közönség elé. Derzsi György lesz Palvicz Ottó, Laklóth Aladár pedig Rideghváry Bence. Liedenwall Editet Mahó Andrea, Plankenhorst Alfonsine-t Kuczmann Ágnes, Plankenhorst Antoinette-t Fejes Szandra adják. Bodnár Vivien alakítja Arankát, Ödön feleségét. Makrai Pál Haynau, Gerdesits Ferenc Görgey Artúr lesz. Láthatják majd a nézők Pál Tamást, mint Goldner Frici bécsi forradalmárt és Agócs Juditot, mint zárdafőnöknőt. Remek szereplőgárdánk van, akik nagy várakozással tekintenek, ahogy mi is, a bemutató elé” – sorolta Vizeli Csaba, búcsúzóul hozzátéve, a színészek vasárnaptól dolgoznak a Monostori Erőd színpadán, hogy július 29-én, pénteken és 30-án, szombaton este 20.30 órától minden rendben menjen az előadások során. Esőnap július 31. vasárnap, este fél kilenc.

Bárány János

Top