A KOMVaK javára döntött a Legfelsőbb Bíróság

Lassan 10 éve húzódik az az ügy, amelyben az ógyallai csatornázási rendszer építésének támogatása a tét. Bírósági tárgyalások, több ellenőrzés, időnként politikai hangulatkeltés. Nemsokára lezárulhat az ügy, mivel a Legfelsőbb Bíróság is döntött, így a több millió koronányi összeg kifizetésre kerülhet.

A komáromi vízügyi vállalat, a KOMVaK ügye még 2004-re nyúlik vissza. Az ógyallai önkormányzat akkor a kanalizációs rendszer felújításába kezdett. A kezdeti munkálatok után azonban megváltoztak a törvények, így az önkormányzat kikerült a támogatásokra jogosult pályázók köréből, ezután a regionális vízügyi társaságoknak volt lehetőségük a rendszerek kiépítésére pénzt szerezni. Ezt áthidalva, a kezdeményezést folytatva, Ógyalla városa egy megbízási szerződést írt alá a KOMVaK rt.-vel, mint jogosult pályázóval, hogy valósítsa meg a tervezett fejlesztést. A pályázat lezajlott, a KOMVaK a város által korábban megjelölt kivitelezővel levezényelte a 36 millió koronányi (cca. 1,2 millió euró) fejlesztést, felújította a csatornarendszert. 2006-ban a minisztérium részéről az ellenőrzés mindent rendben talált. A 2006-os kormányváltás után azonban elindult az ügy kálváriája, mivel a minisztérium új hivatalnokai több dologba belekötöttek, és leállították a pénz kifizetését. Az addig már átutalt 12 millió koronát (400 ezer euró) a KOMVaK-nak azonnal vissza kellett adnia, miközben a kivitelezőnek a teljes összeget ki kellett fizetnie, így a vízügyi vállalat, más megoldás nem lévén, kénytelen volt a 36 millió koronás összeget banki kölcsönből rendezni – gyakorlatilag Ógyalla városa helyett.

viz3

Ezt követően több vonalon beindult a küzdelem a helyzet rendezéséért, azonban az akkori SNS-es vezetésű minisztérium minden szálat megmozgatott, a Jaroslav Izák miniszter egyszerűen utólag visszalépett a szerződéstől. Belekötöttek a kivitelező kiválasztásához kapcsolódó közbeszerzésbe, amelyet a KOMVaK átvett Ógyalla városától. Vizsgálódott a versenyhivatal is, tárgyalások zajlottak a kerületi és a Legfelsőbb Bíróság szintjén is. A versenyhivatal a határidőkből is kicsúszott, a Legfelsőbb Bíróság pedig már akkor is a KOMVaK-nak adott igazat. A versenyhivatal 2,5 milliós bírságot rótt ki a KOMVaK-ra, azonban ezt a bírósági döntés után a hivatalnak vissza kellett fizetnie.

A miniszter nem tudott valódi indokot mutatni, miért állt el a szerződéstől, mivel ezt csupán jogerős döntés alapján tehetné meg. Közben lejárt az az 5 év is, amíg az illetékeseknek lehetősége lett volna ellenőrzést végezniük, így már ebbe sem tudott a tárca kapaszkodni. A 2010-es kormányváltás után a vízügyi vállalat bízott az ügy gyors rendezésében, azonban még ekkor sem sikerült lezárni a kacifántos ügyet. Személyesen tárgyaltak a legfelsőbb szinten, azonban Nagy József akkori miniszter a korábbi bírósági döntések ellenére újra ellépett a szerződéstől. A történet ismét  a bíróságon folytatódott, ekkor már a kerületi szinten is a KOMVaK javára döntöttek, majd az elmúlt hetekben a Legfelsőbb Bíróság is a javukra döntött.

Elméletileg a csatát minden fronton a KOMVaK nyerte, és rövid időn belül meg kéne kapnia a 36 millió koronányi összeget, amelyet még 2006-ban kifizetett a kivitelezőnek. Valószínűleg az államkasszát a késedelmi kamatok is terhelik majd, amely ilyen összegnél szintén magasra kúszhat. A komáromi vállalat viszont ezt a pénzt – bár erre nem kötelezi semmilyen szerződés – továbbítani szeretné Ógyalla önkormányzatának, amely korábban a kivitelezési összegért megvásárolta a cégtől a fejlesztés tárgyát. A pénzügyi rendezéssel kapcsolatos szerződést az ógyallai önkormányzat készítette, ennek részletei szerint a KOMVaK a támogatás összegéből levonja az összes saját költségét (ügyvédi költségek, a 36 milliós kölcsön banki kamata) és a többit Ógyallának utalja át.

A KOMVaK vezetősége bízik abban, hogy most már egyik hivatal sem köt bele újra valamelyik részletbe, és a pénz valóban megérkezik. Egy 10 éves huzavona zárulhat le ezzel, amely időnként az ógyallai önkormányzatban is viharos szóváltásokat eredményezett, de durvább incidensek is tarkították a képet. Ha a pénzt átutalják, már nemcsak a kanalizációs rendszer lesz az ógyallai városi vagyon része, hanem egy rögös úton a hozzá tartozó pályázati támogatás is megérkezik.

(kb)

Top