A komáromi kosarasoké a kupaezüst

A Szlovák Kupa 2015-ös kiírásának döntő mérkőzéseit idén Komáromban játszották. A sérülések által megtizedelt hazaiak végül egy szépen csillogó ezüsttel örvendeztették meg szurkolóikat. 

kosar

MBK Rieker COM-therm Komárom – EUCOS Levickí Patrioti 111:92 (55:52)

Bannister 42 (8 tripla, 8 asszisztencia, 5 lepattanó), Jankovič 21 (11 lepattanó), Alawoya 15 (14 lepattanó), Halada 11, Bilič 9 (6 lepattanó), Marchyn 8 (2 tripla), Kratochvíl 5 (8 lepattanó)

A hazaiak pénteken a lévai csapattal meccseltek a legjobb négy közé jutásért, és az első negyedben eléggé ráijesztettek a tisztelt publikumra, hiszen 10 perc után Léva vezetett 7 ponttal. A második felvonásra viszont a vendéglátók összekapták magukat, így félidőben már három pontos hazai előnyt mutatott az eredményjelző. Különösen a karmester, T.J. Bannister volt elemében, de az egész csapat játéka feljavult. Ennek ellenére fordulás után ismét döcögött a szekér, a lévaiak az utolsó utáni energiájukat is mozgósították, melynek eredményeképpen már 72:59-re is vezettek. Ekkor viszont megtört a lendület, és a komáromiak egy 23:5-ös szériával lenullázták ellenfelüket. Ez olyannyira demoralizálta a lévaiakat, hogy a mérkőzés végéig már nem tudtak újítani, így a piros-fehér alakulat került a legjobb négy közé. Miljan Čurovič kissé meglepetten nyilatkozott, hiszen nem számított ekkora ellenállásra lévai oldalról. Kiemelte, hogy kétszer is elég nagy (10-15 pont) hátrányba kerültek, de ezzel is meg tudtak birkózni, ezért megérdemelten győztek. Ugyanakkor a gratuláció kijár az ellenfélnek is.

MBK Rieker COM-therm Komárom – ŠKP Banská Bystrica 96:87 (44:47)

Halada 25 (6 lepattanó, 2 tripla), Bilič 21 (8 lepattanó), Jankovič 17 (8 lepattanó), Bannister 15 (13 asszisztencia, 3 tripla), Alawoya 10 (4 lepattanó), Kratochvíl 8 (2 tripla)

Mindenki attól tartott, hogy a döntőbe jutásért a minőségi játékot képviselő privigyeiek ellen kell meccselni, ők viszont meglepetésre elvéreztek Besztercebánya ellen, így a közép-szlovákiai csapat került a komáromiak útjába. Annak ellenére, hogy sokan fellélegeztek, nem volt ez egy egyszerű meccs, sőt. A vendégek olyan szintű ellenállást tanúsítottak, hogy a későbbi győzelemnek “vezéráldozatai” lettek, hiszen a mérkőzés után többen is sérülten hagyták el a komáromi sportcsarnokot. Így járt T.J. Bannister is, a karmester már az első félidő után is csak a fájdalomcsillapítóknak köszönhetően tudott játszani, ezért kétségessé vált a döntőbeli fellépése. A komáromiak mestere, Miljan Čurovič nagyon nehéz mérkőzésről beszélt, és elmondta azt is, hogy fiai mindent kifacsartak önmagukból. Büszkén emlegette játékosait, akik a kritikus pillanatokban mindig elő tudtak húzni valami váratlant, és igazából ez segítette őket a győzelemhez. Ekkor már tudni lehetett, hogy a döntőben a pozsonyi Interrel kell farkasszemet nézni.

MBK Rieker COM-therm Komárom – BK Inter Incheba Bratislava 80:87 (46:49)

Vasárnap este hat órakor a játékvezető feldobta a labdát, és elkezdődhetett a presztízsküzdelem a kupáért. A komáromiak orvosi stábja valahogy “összedrótozta” T.J. Bannistert, és a feldagadt kezű Jankovič is a pályára lépett. Az első negyedben felváltva potyogtak a kosarak. A két csapat óvatosan, de ennek ellenére sok hibával játszott, 10 perc után végül a vendégek örülhettek jobban a minimális, két pontos előnyüknek. A folytatásban nem sokat változott a játék képe, egészen addig, amíg pozsonyi oldalról Nenad Miloševič berámolt két triplát, és ezzel csapata már nyolc pontos vezetésre tett szert. Ekkor hazai időkérés következett, melynek eredményeképpen a két csapat között félidőig három pontra csökkent a különbség. Fordulás után is a vendégek voltak frissebbek, és fokozatosan növelték előnyüket, közel 20 ponttal is elhúztak. Az utolsó negyedben mégis feltámadtak a piros-kékek, és fokozatosan dolgozták le hátrányukat. Az utolsó percekre viszont elfogyott a lendület, 8 pont körül állapodott meg a különbség. A sérülések által megtizedelt komáromi alakulat nem tudta végrehajtani a csodát, de így is emelt fővel fejezhették be a mérkőzést, és megérdemelten vehették át a második helyért járó kupát.

(kd)

Top