A komáromi autósok harmada nem állt meg a vak gyalogosnak

A vakok és gyengénlátók országos uniója egy felmérést készített a Fehér Bot Világnapja – a látássérültek nemzetközi napja – alkalmából, melyet október 15-én tartanak. Azt tesztelték, hogy egy gyalogátkelőnél hány autós áll meg a fehér bottal közlekedő embereknek.

biela palica

Az országos felmérés szerint a legfelelőtlenebb sofőrök Kassa megyében vannak, ahol az autósok 43,9 százaléka figyelmen kívül hagyta, hogy egy látássérült szeretne átkelni a zebrán. A legjobb eredmény Trencsén megyében született, ahol a nagy többség megállt, csak 12,9 százaléknyian elengedték a fehér bottal közlekedő gyalogost. Az országos átlag 20 százalék, vagyis minden ötödik sofőr nem adott előnyt. Ez rosszabb a tavalyi eredménynél, amikor az autósok közel 15 százaléka nem állt meg.

Múlt csütörtökön Komáromban is tesztelt a látássérülteket tömörítő szervezet, mégpedig a Határőr utcai gyalogátkelőnél. Összesen 90 autós haladt el a vizsgált szakaszon 2 óra alatt, közülük 60 sofőr elengedte a fehér bottal átkelni próbáló gyalogost, 30-an viszont nem. Ez pontosan a sofőrök 1/3-a, azaz 33,3 százaléka, ami jóval rosszabb az országos átlagnál. Ehhez képest például Érsekújvárban még ennél is kevésbé figyeltek a vak gyalogosokra, az autósok 40 százaléka nem adott előnyt, egész Nyitra megyében viszont csak 18 százalék volt az utóbbiak aránya.

Az akció célja, hogy figyelmeztesse a sofőröket a fehér bottal vagy vakvezető kutyával a gyalogátkelőknél várakozó emberekre, akiknek előnyt kell adniuk. Branislav Mamojka, az unió vezetője hangsúlyozta, a modern hibrid és elektronikus meghajtású autók vezetőinek még jobban kell figyelniük a vakokra, hiszen alacsonyabb sebességnél nem hallható a motorzaj, ezáltal a látássérültek nem tudják észlelni a járműveket.

(cs)

(Cikkünk a Delta október 19-i számában jelent meg)

Top