A Komálom az összefogás fesztiválja

A Komálomról sok mindent el lehet mondani. Nem mindig volt kikövezett az az út, ami a sikerhez vezetett. Van azonban valami, ami állandó… A Komálom minden évben mozgósít mindenkit: kicsit és nagyot, időset és fiatalt, vállalkozót és egyesületet, magyart és szlovákot, politikust és nyugdíjast, iskolát és kultúrházat, klubot, segíteni akaró anyukát és apukát… és a sort még folytathatnám. A Komálom az összefogás fesztiválja!

Vegyük szépen végig! Először is adott egy viszonylag stabil alapcsapat. Minden tagunk rendkívül remek ember, akiket nem a szél fújt össze, hanem a barátság, az egymás iránti tisztelet és a tenni akarás. Teljesen máshonnan és máshogy érkezett mindenki a Villa Camarum Polgári Társulásba. Naivan, de nagy elhivatottsággal elkezdtünk agyalni sok mindenen – egyebek mellett a Komálomon is. Ez a pár ember a váz, ám ahhoz, hogy ebből a vázból egy tarka-barka, vidám örömkavalkád legyen, rengeteg minden és rengeteg mindenki kell.

Anélkül, hogy hangzatos szólamokba bocsátkoznék, legyen itt most leírva, csupa nagy betűvel az, ami a legfontosabb: KÖSZÖNÖM!

Az idei Komálom Gyerkőcfesztivál is bebizonyította azt, hogy Komáromban élni csodálatos! Kiváló emberek lakják a várost, az intézmények élén – döntő többségben – elismert szakemberek állnak. Közülük senki nem rest felállni, ha a gyerekek öröméről van szó. A teljesség igénye nélkül: köszönjük, Szinnyei könyvtár, hála neked, szabadidő központ, remek vagy ÉS?! színház, hatalmas köszi, VMK! Kravec Magdi mama, az általa vezetett nyugdíjasklubbal az élén… kihagyhatatlan tényező! Fiatalokat meghazudtoló módon fogják meg a nyugdíjasaink a munkát és örömmel állnak minden kezdeményezésünk mellé. Rengetegen vagytok, akik programmal, munkával, ötlettel hozzájárultatok ahhoz, hogy a Komálom sikeres legyen. Újságírók! Sokat foglalkoztatok a fesztivállal előzetesen is, köszönjük!

Nem szeretnék most udvariaskodni és csak azért nem említeni meg konkrét neveket és konkrét személyeket, mert „biztosan kihagyok valakit, és akkor biz´ mi lesz“. Mindenki pontosan tudja, aki tett a közös ügyért, hogy mit tett és ezért a szervezők mennyire hálásak.

Van pár ember ugyanakkor, akik neve mellett nem tudok „csak úgy“ elmenni: Ujj Ernő és a városi rendőrség teljes legénysége és leánysága előtt hatalmas főhajtás, mert erőn felül teljesítettek. Mészáros Bálint a villamossági felelősünk – mindent megold. És ha a mindenséggel végzett, jön a „minden is“ kategória. Sebő Bea, jó volt számítani Rád és a munkatársaidra. A fehér székek, amiket kaptunk tőled, olyan finom eleganciát adtak Komárom főterének, amilyet talán még sosem látott Klapka György szobra. Hanusz Zoli, tökéletesen összefogtad a „műszakot“, a zárónapon pedig egy olyan koncertet rittyentettél a Csík János és a Mezzo zenekarral együtt, hogy azt még sokáig megemlegeti majd a népes közönség. Ferenczi Kornél hangmérnök és Doktorík Bandi színpadmester! Hát, Ti nagyon vagány srácok vagytok! Zuhogó esőben és tomboló viharban is bontjátok, amit – nincs mese – bontani kell. Azt érzem, hogy ezt a fesztivált már Ti is szívből szeretitek és ez a munkátokon és a hozzáállásotokon meg is látszik.

A szervező Villa Camarum Polgári Társulás nevében köszönöm mindenkinek, aki a rekkenő hőségben a strand helyett az idén háromnaposra nőtt Komálom Gyerkőcfesztivált választotta. Nagy öröm számunkra az, hogy az a játék- és programvilág, amit mi értéknek tartunk, ennyi embert gyönyörködtet. Nem pihentek a hagyományos fajátékok, a népi mesterségek megjelenítői és művelői sem ácsorogtak soha üres asztal mögött. Együtt tapsoltunk a koncerteken és a bábelőadások után, együtt örültünk a gyermekmosolynak és együtt válhattunk mi is talán újra picit gyermekekké.

Nincs fesztivál, ha nincs támogató! A kiemelt szponzorunk a MOL – Új Európa Alapítvány volt, de hálásak vagyunk a KULTMINOR – Kisebbségi Kulturális Alapnak, Komárom városának és Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkárságának is.

Megyünk tovább! Mi már tudjuk, hol leszel 2024 augusztusának utolsó hétvégéjén!

Kiss Réka, szervező

További fotók a Villa Camarum fb-oldalán!
Komálom Gyerkőcfesztivál három napon át

Top