A jó Isten gondviselésére mindig számíthatunk

Kiss Róbert kanonokot, komáromi esperes-plébánost, nagyszombati általános helynököt kérdeztük a járványügyi korlátozások közepette közelgő húsvétról – interjúnk a Delta április 7-i számában jelent meg.

kiss_robert_rs

• Hogyan tartják a kapcsolatot a hívekkel ezekben az időkben?

– A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében hozott intézkedések hatása a mi mindennapi tevékenységünket is nagyban korlátozza, mégis szükségesnek tartjuk, hogy a nehézségek ellenére a hívek szolgálatában legyünk, hogy a ránk bízottak a lehetőségek keretein belül megtapasztalják lelkipásztori közelségünket, lelkiatyai gondoskodásunkat. A nyilvános szentmisék továbbra is tiltva vannak, de katolikus papjaink naponta magánmiséket mondanak, melyeket felajánlanak a felvett miseszándékokért és imádkoznak a rájuk bízott hívekért. Így az idei nagyhét szertartásai és a húsvét liturgikus ünneplése is a hívők jelenléte nélkül fog zajlani. Ezért mindenkit arra buzdítunk, hogy a televíziós csatornákon és az interneten keresztül sugárzott szentmisék élő adásaiba kapcsolódjanak be.

• Pontosan hol és mikor követhetők magyar nyelvű ünnepi misék?

– A felvidéki Mária Rádió Mirjam naponta közvetít magyar nyelvű szentmiséket a www.mariaradio.sk honlapon keresztül: hétfőtől péntekig 9, 15 és 18 órától, szombaton és vasárnap 15 és 18 órától. A 15:00 órai facebook videó stream a Komáromi katolikusok elnevezésű facebook oldalon és a Nagyszombati Főegyházmegye weboldalán is elérhető. A nagyheti szertartások közvetítéseinek időpontjai a következő módon alakulnak: április 9-én, nagycsütörtökön 15 órától, április 11-én húsvéti vigília 20 órától, április 12-én, húsvétvasárnap 14 órától.

A Pátria Rádió virágvasárnap reggel 8 órától mutat be szentmisét. A Duna TV rendkívüli szentmise-közvetítései: április 9-én, nagycsütörtökön 10 órától, április 12-én, húsvétvasárnap 11 órától, április 19-én húsvét 2. vasárnapján 9 órától, április 26-án húsvét 3. vasárnapján 11 órától. Március 22-től a Kossuth Rádió átveszi a Magyar Katolikus Rádió vasárnap 10 órai miseközvetítését.

Komáromban rövid szentséglátogatásra is lehetősége van a híveknek, a Szent Rozália-templom naponta 7:30 és 9:00 óra között a Szent András-bazilika pedig 8:30 és 12:00 között nyitva áll.

DJI_0455-2-Custom

• A gyóntatást meg tudják oldani valamilyen formában?

– A papokkal való egyéni egyeztetés után lehetőség van a szentgyónásra és a szentáldozásra is, szigorúan betartva az előírt szabályokat: a gyóntatószékek fóliával való felszerelése, a szájmaszk kötelező használata, a két méter távolság betartása, kerülve a csoportos gyülekezést. Hasonlóan a betegek otthoni egyéni gyóntatása is lehetséges, szintén személyes egyeztetés után.

• Hogyan zajlanak a temetések és esküvők?

– Egészen kivételes helyzetben vagyunk, soha korábban nem tapasztaltunk hasonlót. A temetéseket és az esküvőket is csak korlátozott létszámmal tarthatjuk meg. Szeretnénk megköszönni a média munkatársainak, hogy ebben a bonyolult helyzetben a segítségünkre vannak, s ez is nagyban segíti, hogy az ünnepekre megváltozott körülmények között, de méltó módon felkészülhetünk.

• Mit üzenne a rendkívüli helyzetben a híveknek?

– Szeretném buzdítani a híveket és a paptársakat, hogy tartsanak ki és ne féljenek, a jó Isten gondviselésére mindig számíthatunk. Keressük egymás közelségét, segítsük egymást, imádkozzunk egymásért. Szükségünk van egymás szeretetére, kedvességére, jóindulatára. Kérjük egymásért a Mennyei Atyát, hogy segítsen úgy alakítani életünk minden percét, hogy egykor megláthassuk Őt a mennyországában.

(cs)

Top