A hivatalvezető mérkőzik meg a polgármesterrel

Gútán egy viszonylag furcsa megmérettetésre kerül sor az őszi önkormányzati választások során. A városi hivatal vezetője a jelenlegi polgármesterrel versenyez majd a városvezetői székért. Egyelőre két név ismert, de még jöhetnek újak.


Németh Ivett, a gútai városi hivatal vezetője érdeklődésünkre megerősítette az információt, miszerint az őszi önkormányzati választások során indulni készül a polgármesteri posztért. A bejelentés talán annyiban meglepő, hogy általában a hivatalvezető a polgármester bizalmi embere, márpedig így ősszel Németh Ivett pontosan a jelenlegi főnöke, Horváth Árpád (MKP) polgármesterrel mérkőzik majd meg. Mivel kettejük munkája kapcsán nem lehetett hallani semmilyen feszültségről, váratlannak mondható a lépés. A hivatalvezető függetlenként szeretne indulni, de örömmel fogadja a támogatókat. Németh Ivett különböző posztokat végigjárva jutott el a hivatalvezető posztig a városi hivatalban. Horváth Árpád polgármestersége idején végig hivatalvezetőként dolgozott.

Németh Ivett a Deltának elmondta, nem Horváth Árpáddal szemben szeretné meghatározni programját, de ő más irányban látná a város jövőjét, másként gondolja a vezetést. Függetlenként indulna, de minden pártot és szervezetet partnerként kezelne. „Húsz éve dolgozom az önkormányzatban, jogász és közgazdász diplomám van. Látom azokat a hibákat, amiken változtatni kéne. Nem a polgármester ellen szeretnék indulni, csak a tenni akarás motivál“ – fejtette ki az indulás okait.

Visnyei Sándor, a Híd gútai vezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy pártja soraiban még zajlanak az egyeztetések. A legfontosabbnak azt tartják, hogy minél jobban összefogják a váltást szorgalmazó erőket. „Szeretnénk minél szűkebbre fogni a jelöltek körét a polgármesteri és a képviselői posztok terén egyaránt, mivel nem szeretnénk, hogy a változást szorgalmazó erők a sok jelölt miatt nagyon felaprózódnának“ – fejtette ki Visnyei. „Nyitottak vagyunk arra, hogy Németh Ivettet támogassuk polgármesterjelöltként. Pártunknak ugyan van jelöltje Kucsera István személyében, de mivel Németh Ivett már 20 éve a hivatalban dolgozik, valószínűleg nagyobb az ismertsége és ezzel az esélye. Zajlanak a tárgyalások“ – fogalmaz a Híd helyi elnöke, arra utalva, hogy még nem dőlt el, ki lesz a jelöltjük. A Híd nem szándékozik teljes, 17 fős pártlistát állítani a képviselők esetén, valószínűleg civil és más szervezetek bevonásával jönne össze egy 17-es jelöltlista.

A Magyar Közösség Pártja (MKP) már korábban eldöntötte, hogy az elmúlt két ciklusban dolgozó polgármestert, Horváth Árpádot indítja újra a posztért. A párt egyedüli jelöltként, egyhangúlag támogatta, továbbá egy teljes képviselői listát is felállítottak.

Valószínűleg az önkormányzatban jelenleg dolgozó független képviselők is egy csoportba verődnek. Angyal Béla korábban azt nyilatkozta a Deltának, hogy ők is egyeztetnek, és a polgármesterjelöltség kérdése sem lezárt náluk.

Az önkormányzati választásokra november 15-én kerül sor. A polgármester megválasztása mellett most ősszel a jelenlegi 19 helyett már csak 17 képviselőt választanak Gútán, mivel a testület korábban döntött a létszám szűkítéséről.

(kb)

Top