A Halott Pénz a közönség tenyerénElőször járt Komáromban a Halott Pénz. Köszönet az ötödik Lake Up fesztivál szervezőinek, hogy meghívták őket! A nézők velük énekelték a dalokat. Ők heten pedig fáradhatatlanul zenéltek a Holt-Vág partján. Élőben. Nem csoda, hogy a közönség a tenyerén hordozza a pécsi zenekart. Fellépésük előtt beszélgettünk Marsalkó Dávid zeneszerzővel, szövegíróval, frontemberrel és DJ Venommal.

Halott Pénz-03

Nemrég családias, barátkozós bulinak hirdették a Wellhelloval közös hétvégéteket Orfűn. Lehet még veletek családias bulit tartani?

Marsalkó Dávid: Orfű kimondottan limitált befogadóképességű helyszín. Egy kis mini fesztivált kell elképzelni, ahol maximum kétezer-ötszáz ember van, két napra oda költözik mindkét zenekar, illetve rajtunk kívül van ott még egy csomó más együttes és előadó. Mindenki ott alszik, pingpongozunk, vízibicikli-versenyt rendezünk.

Azért is kérdezem, mert augusztusban nincs fesztivál nélkületek Magyarországon, sőt a Green Future Fesztiválra, a Vajdaságba is meghívtak benneteket. Jelenleg ti vagytok a legfelkapottabb magyar hiphopzenekar.

M. D.: Nem vagyunk a földtől elrugaszkodott zenekar, csupán srácok, akik összeálltak egy zenekarrá. Ugyanúgy csináljuk a dolgunkat, mint eddig. Nem gondolom, hogy nem lennénk közvetlenek. A dolog másik oldala, hogy sokat utazunk, sok helyre megyünk, feszített a menetrendünk. Sokszor van, hogy utazunk, megérkezünk, beállás, koncert, utána egy kis időt eltöltünk a fesztiválon, és utazunk vissza. Ilyen szempontból nehezebb bennünket elkapni privátban. A privát életünk gyakorlatilag a turnébuszban zajlik.

Ennek dokumentuma a Majd című slágeretekhez készült videoklip. Könnyű megszokni ezt az életet?

Boros „Venom” Gábor: Ez egy nagyon sajátos életforma. Igyekszünk egészségesen étkezni, sportolni, a zenekaron kívüli barátainkkal találkozni azokban az órákban, napokban, amikor nem koncertezünk. Azt hiszem, hogy fel lehet venni ezt a ritmust. Voltak olyan időszakaink, két éve például, amikor tizennégy nap alatt, tizennégy koncertet adtunk. Az már egy kicsit sok volt, de heti három, négy, öt koncert most már simán lehet, és mellette mindenre jut időnk.

Halott Pénz-01

A generációnak, melynek énekeltek, nagyon fontos a képi megjelenítés. Kik készítik a videoklipjeiteket?

M. D.: A legtöbb klipünket Fűrész Zsolt készítette, de több rendezővel dolgoztunk már. Minden klip esetében van egy elképzelésem a szöveg alapján, amit vizuálisan szeretnék visszalátni. Nem konkrét imputokat szoktam adni, hanem az érzést, a stílust próbálom leírni a rendezőnek.

Ki a lány legújabb slágeretek, a Darabokra törted a szívem klipjében?

M.D.: Hadnagy Tímea. A Hello lányok című dalunk klipjében már szerepelt. Most úgy éreztük Fűrész Zsolt rendezővel, remek lenne ebbe az új szerepbe, és bevált.

Mit szóltatok, amikor az idén a Petőfi Zenei Díj öt jelöléséből hármat díjra váltottatok?

B.”V.”M.: Nagyon boldogok voltunk! A Legjobb zenekar díjának kifejezetten örült a csapat, mert egyszerre szakmai és közönségdíj, a szakma jelölt, a közönség döntött.

Nem kaptad meg a Legjobb énekes díját, holott jelölt voltál.

M.D.: Nem probléma. A három díj király volt! A zenekaros díjnak azért örültünk különösen, mert a Halott Pénz egy zenekar, hiába belőlem indult ki, a srácok nélkül nem tartanánk itt. Az elmúlt három év sokkhatással volt rám is, az egész zenekar együtt formálódott azzá, amilyen jelenleg.

Azt írta egy kommentelő az áprilisban megjelent „Ülni. Örülni. Megőrülni” című albumotokról, hogy csendesebb lett, mint az eddigiek, ez a javára vált, és hogy biztosan sok John Lennont hallgattok.

M.D.: Minden dal és album olyan, mintha az ember saját kicsi gyermeke lenne. Azért nehéz erről beszélni, mert valamennyi szám nagyon fontos, és minden album egy kicsit más. Az előző lemez három évvel ezelőtt jelent meg, ezalatt rengeteg minden történt velünk, sokat láttunk, tapasztaltunk, más hatások értek bennünket. Inkább az érződik az új albumon, hogy nem egyedül raktam össze, jobban benne vannak a zenekar tagjai, Samu a billentyűkön, vagy a gitárokon a Barni. Ez már nem egyes szám első személyes lemez, hanem egy zenekaros történet. Ha nem is lett csendesebb a lemez, de más lett, és ez egy természetes változás.

Halott Pénz-dedikáció a Deltának

Ti heten, a zenekar, úgy éltek, mint egy család?

M.D. : Igen. Venom is azt mondta a Majd klipjére, hogy olyan mintha nem is egy zenekart, hanem egy családot látna az ember. Nagyon durva lesz visszanézni évek múlva, hogy ilyen dolgok történtek velünk.

B.”V”.M.: Valóban ezt mondtam, mert egymással töltjük a legtöbb időt, annyit utazunk, zenélünk, próbálunk, lógunk együtt, és azt hiszem, nagyon jól működünk. Ha valakinek esetleg rosszabb napja van, a másik hat ember felhúzza és próbálunk odafigyelni egymásra.

Féltek az öregségtől? Mennyit tartalékoltok a sikerből azokra az időkre, amikor nem rólatok szólnak majd a címlapok?

M.D.: Sok minden történik velünk, nagy lángon égünk, rengeteget tapasztalunk, szinte már befogadhatatlan mennyiségű információval találkozunk hétről-hétre. Nagy feladat, hogy ezt feldolgozzuk, és a helyén kezeljük a sikereket. Rövid- és hosszú távú célunk, hogy motiváltak maradjunk. Hogy meddig tart, a közönség dönti majd el. Remélem, a jövőben is tudunk olyan dalokat írni, melyek megérintik őket és aktuálisnak érzik. Érdekes dolog történik velünk. Kinyílt a generáció, amely hallgat bennünket. Vannak olyan klubkoncertjeink, ahol az első sorokban negyven-, ötvenévesek is vannak.

B.”V”.M.: Nem gondolom, hogy a zene szeretete korhoz köthető. Volt szerencsém színpadon látni Pege Aladárt alig egy évvel a halála előtt. Elképesztő volt őt hallgatni Kapolcson! Érettebb volt, mint amit a harmincas éveiben csinált. Mindannyian azért dolgozunk, mert szeretjük, amit csinálunk, és szeretnénk sokáig zenélni.

Bárány János

Top