A „halálraítélt” faluból élő község lett

Az elmúlt években sok minden megváltozott Füssön. Az egykor halálraítélt falu élő közösséggé változott.

Farkas Károly Füss polgármestere

Ez elsősorban néhány maroknyi szervezet hathatós munkájában nyilvánul meg, melyről hiteles képet kaphattak azok, akik részt vettek az egyes csoportok akcióin. Ha csak a tájainkon egyre népszerűbb Füssi Játékokra gondolunk, ahol kicsik és nagyok egyaránt megtalálhatják a szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget, vagy az „Egyszer élünk“ nyugdíjasklub eseményeire, vagy a legutóbbi kezdeményezésükre, a Márton- napi fesztiválra, ahol a régi hagyományok felelevenítésére törekszenek. Ezek mind azt támasztják alá, hogy Füss erősen jelen van a régió köztudatában. Nyilvánvalóan idén is tervek egész sorát dolgozták ki ebben a 700 lakost számláló községben, s mi erre voltunk kíváncsiak, ezért is kerestük fel Farkas Károly polgármestert.

„Azzal kezdeném, hogy büszke vagyok a falu szervezeteire, a Villa Fyuz polgári társulásra, az ‘Egyszer élünk’ nyugdíjasklubra, a vadászszervezetre, az önkéntes tűzoltókra, a Vöröskereszt szervezet tagjaira, az önkénteseinkre, s mindazokra, akik az egész év folyamán kivették részüket a faluban lezajlott eseményekből. De térjünk át az idei terveinkre, amik között elsősorban az óvoda felújítása szerepel, ezt az Enviro alaphoz nyújtottuk be, aztán itt van a községi hivatal rekonstrukciója. Ennél az épületnél cserélni kellene a nyílászárókat, a tetőszerkezetet, továbbá a külső burkolatok szigetelését, emellett a gázkazánok cseréjére is szükség lenne. Ezek a tervezetek már kész állapotban vannak, és figyeljük az esetleges, számunkra megfelelő kiírásokat, hogy aztán a megfelelő helyre pályázhassunk. A következő fontos szempont lenne egy gyűjtőudvar kialakítása. Erre is kaptunk ígéretet, és ennél a beruházásnál szintén várjuk a kiírást. Ezek nagyobb horderejű pályázati projektek, melyeket csakis ilyen formában tudunk megvalósítani.

Természetesen önerőből szeretnénk a járdáink minőségén javítani. A fás részeknél egy erdősétányt szándékozunk kialakítani, új fákat ültetni, ezzel is hangsúlyt fektetnénk a szebb környezet kialakítására. Terveink között szerepel a helyi buszmegállók rendbetétele, oly módon, hogy a régiek helyére újakat építenénk. Persze nem feledkezünk el a közösségi programjainkról sem. Ilyen lesz a január közepén megrendezésre kerülő több falut érintő nyugdíjastalálkozó. Az első tavaszi akciónk a Tavaszváró ünnepség, ahol a falunkban született gyermekek tiszteletére fákat ültetünk. Májusi programjaink közül megemlíteném a májfaállítást, és május 27-én a hagyományos pünkösdi ünnepséget, mely mókás vetélkedővel lesz egybekötve. Június 30-án és július 1-én a Füssi Játékokat, vagyis más szóval a falunapot rendezzük meg. Aztán a nagyobb események között találhatjuk a Márton-napi fesztivált és a Márton-napi bált, a Mikulás ünnepséget. Remélhetőleg idén is sikerül jó programokat készítenünk, nemcsak a falubeliek, de a hozzánk látogató környékbeli emberek számára is“ – mondta Füss polgármestere.

Pint Sándor

Top