A fiatalok nagy része inkább máshol élne

A szlovákiai fiatalok – a 30 évnél nem idősebbek – több mint 70 százaléka inkább más országban szeretne élni. Ez olvasható a kormány ifjúsági stratégiáját felvázoló dokumentumban, amelyet múlt héten hagyott jóvá a pozsonyi kabinet.

A dokumentum megállapítja, az elvágyódó fiatalok magas aránya több tényezőnek köszönhető. Egyebek mellett annak, hogy Szlovákiában a fiatalok 34 százaléka munkanélküli, ami az egyik legmagasabb arány az unióban, s az ebbe a korosztályba tartozók több mint fele hosszú távon, vagyis egy évnél tovább nem talál munkát. Ezzel összefüggésben a készítők rámutatnak: növekvő
tendenciát mutat a fiatalok munkakeresés céljából történő elvándorlása az EU országaiba, aktuális adatok szerint a vizsgált korosztály képviselőinek több mint negyede dolgozott már külföldön.

Eközben az otthon maradó fiatalok viszonylag későn válnak anyagilag függetlenné szüleiktől, a nők átlagosan 28-30 éves korukban, a férfiak pedig 30 és 35 éves koruk között önállósodnak. Az ifjúsági stratégia a fennálló helyzet orvoslására három célkitűzést fogalmaz meg. Elsődlegesen a fiatalok foglalkoztatási lehetőségeinek bővítését, az adott korosztály képviselőinek a döntéshozatalba és a társadalmi életbe való nagyobb bevonását, illetve a társadalom a fiatalok iránti szolidaritásának támogatását.

(cs)

Top