A csicsói közhasznú társaságnál pezseg az élet

A közhasznú társaságoknak a társadalomban az utóbbi időkben fontos szerepet tulajdonítanak, mivel ezek a társaságok nyereség- és vagyonszerzési cél nélkül szolgáló tevékenységet gyakorolnak, ezért minden ilyen jellegű szervezet nagy megbecsülésnek örvend. Az elmúlt években egyre többet hallunk a csicsói Csallóköz, Csilizköz és Csicsó Hagyományaiért és Kultúrájáért Közhasznú Társaságról, melynek vezetője Nagy Géza fafaragó, a Magyar Kultúra Lovagja. A napokban vele beszélgettünk, és kíváncsiak voltunk arra, milyen szerepet tölt be a falu életében ez a társaság.

„Talán azzal kezdeném, hogy mi is a közhasznú társaságunk küldetése. Történelmi múltra visszatekintő tevékenységet folytatunk. Értem itt elsősorban azt, hogy felfedjük a múlt apró rezzenéseit, abból a célból, hogy a mai fiatalság egyes rétegeinek legyen miből merítenie az utódaik számára. Több síkon is mozgunk, legyen az akár kultúra, természet, sport vagy netán szórakozás jellegű. Elmondhatom, hogy tavaly sikeres évet zártunk, hisz több olyan eseményt bonyolítottunk le, rendeztünk meg vagy vettünk részt rajta, mely méltán hirdette az elkötelezettségünket, céljainkat, és a világról alkotott elképzeléseinket.
Egy ilyen esemény volt a kitelepítettek emlékművének az avatása, ahol 268 személy neve lett feljegyezve az utókornak a felállított emléktáblán. Hároméves komoly gyűjtőmunka eredménye meghozta gyümölcsét, és valamiféle elégtétel azon egyének vagy hozzátartozók számára, akik átélték a kitelepítés borzalmait. A közhasznú társaság berkein belül számos szobrot faragtak. Ezek közül kiemelkedik a Hites Kristóf, bencés paptanár szobra, melynek létrehozásában Sárközi János és Fehér Csaba urak is segédkeztek. Tudni kell azt, hogy Hites Kristóf csicsói születésű volt, és nagy érdemeket szerzett az akkori iskola gyermekeinek az oktatásában. Tavaly részt vettünk a magyarországi Zsáka nagyközség hagyományos nemzetközi fafaragó táborában, amelyen öt szlovéniai, négy magyarországi, két–két erdélyi és szlovákiai, valamint egy kárpátaljai alkotó is képviseltette magát. Jó érzéssel tölt el, hogy alkotótáborunk, melyet már tíz éve rendezünk, egyre nagyobb népszerűségnek és elismertségnek örvend, ennek köszönhetően tavaly az erdélyi Hegyközpályi település meghívásának eleget téve tíz történelmi személyiség szobrát faragtuk ki számukra. Büszkeség érzése kerít hatalmába, ha arra gondolok, hogy az egy évtizedes hagyományra visszatekintő fafaragó táboroknak is köszönhetően a környéken valószínűleg Csicsón található a legtöbb köztéri faszobor, mely között megtalálható Attila, a Hét vezér, Búvár Kund, Szent László, a Magyarok Nagyasszonyának szobra, de emellett a szlovák nyelvtörvénynek állított emlékmű is. Mivel a falunkon halad keresztül a nemzetközi kerékpárút, sok turista megcsodálja az alkotásokat, fényképezik, és bizonyosan hírét is viszik ennek az egyedülálló szoborparknak.
A 2015-ös terveket illetően Nagy Géza megemlítette, hogy több eseményt szeretnének megvalósítani, de természetesen ez nagy arányban függ a támogatásoktól is, mivel anyagi lehetőségeik eléggé beszűkültek. Ez esetben mindig az adott pillanattól függ az egyes rendezvények sikere. Mindenképpen meg szeretném említeni az állandó támogatóinkat is. Így dr. Pásztor Lászlót, Fehérvári Pált és csekélységemet. Természetesen nem szeretném kihagyni a külső támogatókat sem, mivel ők azok, akik nagy vonalakban mozgatják ennek a közhasznú társaságnak a szekerét. Polgár Klára ügyvezető elnök, valamint Szigeti Júlia, de emellett külső támogatóinknak tekintjük a családot is. De ugyanúgy megemlíthetném Kósa Miklóst és Nagy Gyöngyikét is, akikre mindig lehet számítani az egyes rendezvényeinknél- mondta zárszóként a Csallóköz, Csilizköz és Csicsó Hagyományaiért és Kultúrájáért Közhasznú Társaság szervezője.

Pint Sándor

Top