A Csallóköz festője Gútán

November végén a Csallóköz festője címmel Janiga József műveiből nyílt kiállítás a gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola oszlopgalériájában.

A bemutatóra szép számban eljöttek a művész képeinek kedvelői. Sipos Dávid szívbemarkolóan szépen  megszólaló szaxofonja vezette be a bensőséges kiállítást, majd Desat Dominika, az iskola III.osztályos tanulója szavalt egy verset. Ezután Szokol Dezső iskolatulajdonos szólt a hallgatósághoz. A továbbiakban a kiállítás kurátora, Kopócs Tibor festőművész ecsetelte Janiga József művészetét, aki egyébként egykori barátja, és munkájának nagy tisztelője volt.

Többek között kiemelte, hogy a festés mellett  folyóiratokat és könyveket is illusztrált, sőt verseket írt, melyet életében sehol sem publikált. Janiga József sokoldalú festőművész volt, akit ennek ellenére legtöbben a Csallóköz festőjeként ismernek. A kiállítás megnyitója előtt a festő özvegye, Janiga Éva megköszönte a lehetőséget, és mindenkinek kellemes művészi élményt kívánt. A bemutatót átfogó közel 40 tájkép hűen ábrázolja a festő Csallóközhöz fűződő kapcsolatát. A festmények nagy része tájkép, melyek a csallóközi vidék szépségeit, környezetét illusztrálják.

Családja és barátai életművét gondozva ápolják emlékét, hogy Janiga József neve ne kerüljön a feledés homályába. A kiállítás december 4-ig tekinthető meg a gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola oszlopgalériájában, minden hétköznap 8 -tól 16 óráig. A kiállított képek megvásárolhatók.

Kép és szöveg: -pint-

Top