A bokszbajnok sokkoló halála

Magányosan, elhagyatva, az utcán halt meg Rafael Tibor egykori világbajnoki bronzérmes, Eb-ezüstérmes, többszörös csehszlovák bajnok ökölvívó. Holttestére Komárom belvárosában, félig egy hulladéktárolóba szorulva találtak rá kedden délután. Halálát valószínűleg szívinfarktus okozta. 44 éves volt.

Kedden délután 2 óra körül egy hölgy Kertész utcai lakásának ablakából figyelt fel arra, hogy egy férfi felsőtestével teljesen belelóg a főút mellett elhelyezett hulladékgyűjtőbe, miközben a szemetes teteje részben rázáródott. Első látásra úgy tűnt, csak a szemetesben túr, ám nem mozdult. Lement megnézni, nincs-e valami baj, s amikor megmozdította a konténer tetejét, a férfi teste hanyatt vágódott. Azonnal hívta a mentőket, akik gyorsan kiérkeztek, de a férfi már halott volt – tudtuk meg a helyszínen.

bokszolo1
Később derült csak ki, hogy egy komáromi születésű bokszoló vesztette életét ilyen szörnyű módon, egy forgalmas út mellett, a szeméttárolóba szorulva. A 44 évesen elhunyt sportoló nem akármilyen bajnok volt, egykoron Csehszlovákia – később Csehország – legeredményesebb és legjobb amatőr öklözőjének számított a 60 kg-os súlycsoportban. Karrierje csúcspontját 1993-ban érte el, amikor a törökországi Bursában megrendezett Európa-bajnokságról ezüstéremmel, a finnországi világbajnokságról pedig bronzzal tért haza. Egy évvel később megnyerte a Világkupát is. Ebben az időben Ústí nad Labemben élt, cseh színekben versenyzett.

bokszolo
Rafael Tibor a rendkívül eredményes amatőr pályafutása után az utcára került, élete utolsó szakaszában hajléktalanként élt, ekkor már Komáromban. Bár 2001-től profi mérkőzéseken is bokszolt, már nem tündökölt régi fényében, s csak „homokzsákként“ hívták meccselni, egy-egy jól menedzselt ökölvívó verhető ellenfelének. Legutóbbi 30 meccséből csak egyet nyert meg, utolsó profi összecsapását Párkányban vívta idén áprilisban.

Három évvel ezelőtt került végleg padlóra, amikor élettársa terhességének 8. hónapjában életét vesztette, meghalt a kisbaba is. Meggyűlt a baja az alkohollal, a játékautomatákkal. Halálának okát hivatalosan még nem közölték, ám értesüléseink szerint szinte biztos, hogy szívinfarktus végzett vele.

(d)

Top