5 százalék alatt a munkanélküliség régiónkban

Négy év alatt közel 13 százalékkal csökkent a munkanélküliség a Komáromi járásban, jelenleg 5 százalék alatt van a munkaügyi hivatal által nyilvántartott munkanélküliek aránya.

tablazat

Júliusban 4,77 százalékos volt a hivatalos munkanélküliségi ráta a Komáromi járásban. Ez alacsonyabb, mint az országos mutató, amely 5,47 százalék. Nyitra megyében 3,54 százalék a munkanélküliek aránya, a megyében egy járásban, a Lévaiban mértek egy hajszállal magasabb értéket, mint a Komáromiban.

Négy év alatt közel 13 százalékkal csökkent a munkanélküliség járásunkban. Ez jóval nagyobb mértékű az országos csökkenésnél, ami 9 százalékos javulást mutat 2014 júliusától 2018 júliusáig.

A számok nagyon kedvezőek, és az is kétségtelen, hogy jóval több embernek van munkája most, mint 4 éve. Ugyanakkor hurráoptimizmusra sincs okunk. Egyrészt azért, mert nyáron a statisztikai mutatók nem számolnak az idénymunkát végzők jelentős számával. Másrészt az új módszertan szerint a regisztrált munkanélküliek táborába azok sem tartoznak bele, akik valamilyen oknál fogva (önszántukból vagy más okból) kiléptek a rendszerből, illetve a nyilvántartásból (vagy „kiléptették“ őket). Ilyenek például azok, akiknek a létminimumnál – ilyen-olyan módon – több bevételük van, illetve 40 napnál hosszabb ideig volt megbízási szerződésük. Ezekről az emberekről nem mondható el, hogy folyamatosan foglalkoztatottak volnának, a regisztrált munkanélküliek rendszerében mégsem kapnak helyet.

(d)

(Cikkünk a Delta augusztus 28-i számában jelent meg.)

Top