43. Komárom-Komárno Nemzetközi Utcai Futóverseny

Idén a szokásosnál egy kicsit hamarabb, április 23-án kerül sor a régió legrangosabb futóversenyére, melyen tavaly már több, mint 800-an vettek részt. Ebben az évben is hasonló az érdeklődés, a cikk írásakor nagyjából 450 előnevezőt számoltunk össze az esemény hivatalos honlapján.

Ebben az évben Észak-Komáromban kerül sor a rajtra, hagyományos módon a helyi sportcsarnok előtt. Az eseményt a Komárom – Európa Futó Egyesület (KEFE) szervezi, a két fővédnök pedig Stubendek László mérnök (Észak-Komárom város polgármestere) és Dr. Molnár Attila (Dél-Komárom város polgármestere) lesznek.

A rendezők szinte minden egyes alkalommal hangoztatják, hogy a verseny legfontosabb célja Komárom városok hírnevének növelése, de természetesen a futás népszerűsítése és az egészséges életmódra való nevelés is lényeges szempont. Annak érdekében, hogy minél több ember érdeklődését felkeltsék, egy rövidebb (5 500 m) és egy hosszabb (10 000 m) távú útvonalat jelöltek ki, így azok is szerencsét próbálhatnak, akik ritkábban űzik ezt a sportot.

sm_071

Idén is megéri előnevezni, hiszen anyagilag is jobban járunk, ha nem a helyszínen próbálkozunk, az internetes nevezés esetén ugyanis féláron (5,5 km – 5 euró, 10 km – 7 euró) kerülhetünk a hivatalos névsorra. A nevezési díj egyébként a következőket tartalmazza:

– rajtszámot
– egyedi emblémázott pólót
– egyedi befutóérmet a távok teljesítése után
10 000 és 5500 méteren is
– zárt- és biztosított útvonalat
– chipes nettó időmérést a 10 000 m és az
5 500 m távokon, valamint a családi futamon
– frissítést
– orvosi szolgálatot
– a versenyhez kapcsolódó egyéb programokat

A legjobbak természetesen idén is külön díjazásban részesülnek, a dobogós befutók pénzdíjat és serleget kapnak. Előnevezésre április 16-ig van lehetőség, utána már csak a helyszínen lehet jelentkezni. Részletek a www.kefekomarom.hu weboldalon.

Miért jelentkeztek a komáromi futásra?

Keszegh Béla (Észak-Komárom alpolgármestere) – Már több éve rendszeres résztvevője vagyok ennek a futásnak, most sem hagyom ki. Idén ráadásul újdonságok is lesznek, ami remélhetőleg emeli a verseny rangját. Egy profi klub vette át a szervezést, egy héttel korábbra került, mert így jobban illeszkedik a nemzetközi futónaptárba. És ami talán a legfontosabb, az útvonal is változott, a város leglátványosabb pontjaira kanyarodik be, idén az erődön keresztül haladnak az indulók. Ezt kár lenne kihagyni!

Kárpáthy Ernő (Gúta képviselője, a helyi sporbizottság elnöke) – Annak ellenére, hogy évek óta figyelemmel kísérem, még soha nem futottam ezen a versenyen. Ugyanakkor mindig is ki szerettem volna próbálni, mert bár gútai vagyok, de elég sok időt töltök Komáromban. Idén, úgy néz ki, végre összejön a dolog. Egyébként nem vagyok egy nagy futó, csak hobbi szinten űzöm ezt a sportágat. Jelenleg heti 2-3-szor járok futni, a versenyre való jelentkezésemmel pedig a körü­löttem mozgó embereket is motiválni szeretném. Május végén Gútán is lesz futóverseny, a DGS sprint, a komáromi akció pedig jó kis erőfelmérő lesz számomra. Remélem hasznos tapasztalatokkal gazdagodom majd.

Kele Géza (Dunamocs, futó nagykövet) – Igazából a maratoni táv a specialitásom, de mivel régiónk leghíresebb versenyéről van szó, kutya kötelességem ott lenni. Az első komáromi futásom 1983-ban volt, azóta szinte minden évben nekivágok. Örömteli, hogy mára tömegrendezvénnyé nőtte ki magát, hiszen sokáig csak klubok és azok versenyzői állhattak rajthoz. Igaz, ennek köszönhetően régebben nehezebb dolgunk is volt, például az egyik legjobb időm 36 perc 40 másodperc volt, és ez csupán a 248. helyre volt elegendő. Boldogsággal tölt el, hogy a lányom is jelentkezett a versenyre, de még az sem kizárt, hogy az egész családom futni fog. Jó dolognak tartom, hogy a futás egyre népszerűbb, hiszen a lányom elmondása alapján a gimnáziumban is egyre komolyabban veszik, sőt, még házi feladatként is olykor futni kell. Egy futó-nagykövetnek ezek jelentik az igazán jó híreket.

Nagy Tamás (A komáromi Comorra Servis igazgatója) – Ezen a megmérettetésen először 1992-ben vettem részt, és azóta is minden évben igyekszem a rajthoz állni. Néhány évig nem rendeztek 10 kilométeres futást, ekkor én is távol maradtam, hiszen az 5,5 kilométert nem éreztem nagy kihívásnak. Hetente háromszor futok, átlagban 7 kilométert, így mondhatom, hogy jó kondícióban tartom magam. S hogy miért szeretem ennyire ezt a versenyt? A legjobb dolog az, amikor futás közben az út szélén az ismerőseim buzdítanak, szurkolnak nekem. Ilyenkor jó ismerős arcokat látni. A legjobb időm 10 kilométeren 42 perc, de az már régen volt. Azóta sajnos öregedtem pár évet, de idén is igyekszem kihozni magamból a maximumot.

(kgd)

Top