340 ezer a megyétől a járásba

A Nyitra Megyei Önkormányzat idén összesen 2,3 millió euróval támogatja a helyi kultúrát, sportot és idegenforgalmat szerte a megyében. Ebből az összegből, figyelembe véve a népesség arányát, 340 ezer euró jut a Komáromi járásba.

01_5

Összesen 1700 kulturális, illetve sporttámogatási kérelem érkezett a megyéhez. Kulturális támogatásra főként Csemadok-alapszervezetek, civil társulások, szakmai szervezetek, helyi önkormányzatok, iskolák pályáztak – nyilatkozta Farkas Iván, az MKP Nyitra megyei frakcióvezetője. A Komáromi járásban összesen 141 680 eurónyi támogatást osztottak szét 134 pályázó között – a megítélt támogatások felső határa 1700 euró volt.

Sporttevékenységre, mozgásra, sportrendezvényekre helyi sportszervezetek, civil társulások, helyi önkormányzatok és iskolák pályázták meg Nyitra megye támogatását, a megyei keretből 134 144 euró jutott a komáromi járásbeli 105 pályázónak, ugyancsak legfeljebb 1700 eurós összegig.

Az idegenforgalom fejlesztését célzó támogatási pénzek szétosztására is rábólintottak a megyei képviselők, ebben az esetben vállalkozók, települési önkormányzatok, civil társulások nyújtották be kérvényeiket. A Komáromi járásban 55 014 euró került szétosztásra 30 kérelmező között.

Végül a műemlékek felújítását célzó pályázatokról is döntöttek. A rendelkezésre álló keretből 2135 eurós támogatást nyújt a megye Komárom városának, hogy a központi erődben található, délnyugati bástya melletti kilátó részre vezető lépcsőt rendbe rakják. 3300 eurós támogatást ítéltek meg a komáromi katolikus plébánia részére, a Szent András Bazilika ablakainak restaurálására, ugyanekkora összeget kap Ógyalla is kápolnarenoválásra.

Gyakoribb és alaposabb ellenőrzés

Farkas Iván tájékoztatása szerint Nyitra Megye Önkormányzata elfogadta azt a megyei szabályzatot, amelyben a megye által fenntartott intézmények igazgatói megválasztásának feltételeit szabályozza. Átvilágítás alá kerülnek a megyéhez tartozó kulturális, szociális és egészségügyi intézmények, majd az eredményeket egy szakmai bizottság bírálja majd el, miközben kiértékeli az intézményről elkészült átvilágítást, a beérkezett panaszokat és az intézmény ügyfeleinek véleményét. Az új pályázati rendszerben az oktatásügyi intézményekhez hasonlóan 5 évre választják meg a megyei intézmények igazgatóit is. Megbízatási időszakuk folyamán több ízben is kiértékelik az általuk vezetett intézmény működését. Mindezzel a fenntartó megyei önkormányzat a sokasodó panaszokra reagál, és reméli, hogy az új rendszer eredményeként – a szakmai és minőségi vezetőknek köszönhetően – az intézmények korszerűbb, minőségibb szolgáltatást nyújtanak majd.

(d)

Top