28 ezer euró az ógyallai kistérségbeIdén összesen 28 260 eurót hagytak jóvá az Ógyallai Kistérségi Társulás önkormányzatainak egy-egy projektjére a Leader program keretén belül. A támogatásból Ógyalla, Szentpéter, Bajcs, Ímely, Naszvad, Martos és Mudroňovo is részesül.

Ógyallai kistérség 001Szentpéter a kultúrház tetőszerkezetének felújítására kapott támogatást

A kistérségbe tömörült 7 önkormányzat összesen 38 ezer eurónyi támogatást kért 2016-ban, Nyitra Megye Önkormányzata ebből 28 260 eurót hagyott jóvá.

Ógyalla a helyi nyugdíjasklub nyílászáróinak cseréjére 4 ezer eurót, Szentpéter a kultúrház tetőszerkezetének felújítására 7300 eurót, Bajcs a községi park revitalizálására 3200 eurót, Ímely a labdarúgó pálya szociális épülete tetőszerkezetének felújítására 4 ezer eurót, Naszvad a községi parkban fitnesz központ létrehozására 4 ezer eurót, Martos a hangosbemondó felújítására 3 160 eurót, míg Mudroňovo (Újpuszta) község a halottasház felújítására 2500 eurót kapott.

A Leader program a ’90-es évek elején azzal a céllal indult az EU tagállamaiban, hogy az elszegényedő vidéki térségek további leszakadását megállítsa. Keretében mindazon tevékenységek támogathatók, amelyek összhangban vannak a helyi vidékfejlesztési tervvel és pályázati kiírásokkal. Támogathatók egyesületek, kulturális, társadalmi vagy egyházi szervezetek, magánszemélyek, vállalkozások, szolgáltatók és gazdasági szövetségek, önkormányzatok, intézmények és hivatalok is. A program legfőbb erénye, hogy a nyertes helyi közösségek az EU-tól lehívható pénzek felhasználásáról akcióterveik sikeres elbírálása után helyben, saját maguk döntenek. A kistérségek önkormányzatai, vállalkozói és civil szerveződései Helyi Akciócsoportokba tömörülve alakítják ki vidékfejlesztési stratégiájukat.

A megyei önkormányzat a jövő évre megemelte a Leader társulások között szétosztható pénzügyi keret nagyságát 250 ezer euróról 350 ezer euróra.

-miriák-

Top